dilluns, 30 de setembre del 2024

Vanessa Martínez, regidora d’Ensenyament

ENTREVISTA
 
 
Continuant amb les entrevistes als membres del Consistori balsarenyenc, i ara que acabem d’encetar un nou curs escolar, parlem aquest mes amb la regidora d’Ensenyament, Vanessa Martínez Crespo. Vanessa Martínez era la número 2 de la candidatura local d’Esquerra Republicana de Catalunya i ara forma part de l’equip de govern, junt amb els altres tres membres del seu partit i els quatre membres d’Endavant Balsareny. Va estudiar Educació Social a la UOC i té el Màster de professorat a UNIR. També té diferents cursos d’Atenció a la diversitat i de Gestió de les emocions.
 
—Sí. I també tinc una part del grau de Psicologia, de moment aparcat perquè em falten hores! Sempre he tingut un dilema entre el món social i la docència, ja que tots dos àmbits m'encanten i, finalment, m'he decidit per acompanyar joves en la seva formació en l'àmbit social.
 
Actualment és professora de cicles formatius de la família professional de serveis socioculturals i a la comunitat i enguany treballa a l’Institut Guinovarda de Piera. A part de tot això, ara té la feina a l’Ajuntament.
 
—Vanessa, com valores aquests quinze mesos que portes com a regidora? És la teva primera experiència en política? Et fa res que et pari la gent pel carrer?
 
—Bé. D’entrada, és la primera vegada que estic involucrada de ple en la política. Quan l'Isidre em va proposar de formar part del seu equip, vaig pensar que està bé demanar coses, però és millor col·laborar, i vaig acceptar gairebé sense pensar-m’ho.
      La meva valoració de la tasca com a regidora és positiva. Sí que comporta molta feina; però amb organització s'arriba a tot. Passo molts nervis quan tenim algun esdeveniment en què d'alguna manera el pes de l'organització recau en mi: en aquests casos em fa pànic deixar-me alguna cosa per lligar.
      No m'importa que em parin pel carrer a demanar-me coses de l'Ajuntament. Ara bé, hi ha situacions que necessiten especial atenció i es poden gestionar molt millor en una reunió programada; per tant, animo a fer-ho a qualsevol veí que tingui inquietuds, ja que la idea, com a grup de govern, és ser un equip proper i mirem d'atendre totes les demandes.
 
—Quines són les teves feines com a regidora d’Ensenyament?
 
—Des de la Regidoria d’Ensenyament es col·labora en la gestió, juntament amb els seus responsables, de tots els centres educatius del municipi, principalment en temes que afecten els equipaments. També es participa en els consells escolars, ens reunim amb el Departament per intentar agilitzar gestions de la seva competència. Es demanen subvencions per oferir tallers i/o formacions, es gestionen convenis de col·laboració entre centres educatius... La meva regidoria també inclou alguns dels actes que es programen per l’àrea d’Infància, com casals de Nadal o activitats familiars, entre altres.
 
—Quina relació tens amb l’Institut Escola?
 
—La relació amb l'Institut Escola és bona. Amb el Joan ens reunim de manera mensual, però tenim contacte telefònic periòdic: tant ell com jo sabem que podem gestionar temes sobrevinguts de manera immediata. En relació amb les actuacions, tenim un full de ruta marcat per ordre de prioritats i/o dificultat de gestió o econòmica. I, de mica en mica, anem avançant. Fins ara, s'ha posat mobiliari al pati, s'ha fet el manteniment als lavabos d'infantil, s'ha dotat l'escola d'una persona que faci el manteniment, s'han reprès convenis amb l'escola de música i la llar d'infants...
 
—L’Ajuntament s’encarrega del manteniment de l’edifici de l’Institut Escola, tot i que la titularitat correspon al Departament de la Generalitat. Aproximadament, quin pressupost dedica l’Ajuntament a l’Institut Escola, per aquest curs que ha començat, per exemple ?
 
—L'Ajuntament es fa càrrec de les despeses corrents de tota la part de Primària: llum, calefacció, neteja, gestió de residus, una part de l'activitat “Anem al teatre”, i aportem una petita subvenció a l'Escola o ajuda al material... Ja he comentat que, aquest any, s'ha fet manteniment als lavabos d'infantil. També estem pendents de fer una actuació a la porta d'entrada, entre altres coses. Per altra banda, la Generalitat ha de fer tot el que són obres a l'edifici; aquest any es van comprometre a fer una porta d'emergència i arreglar les persianes. També fa una aportació anual per ajudar en les despeses corrents de l'ESO.
      Per tal que us en pugueu fer una idea, aquest any, l'Ajuntament, per poder gastar en els centres educatius, té 388.612,88 € a la partida de funcionament dels centres d'ensenyament de Preescolar i Infantil-Primària; i 173.512,68 € a la partida de serveis complementaris. Per altra banda, ingressa 57.600,00 € de la Generalitat en concepte de les matrícules a la Llar d'Infants i 10.000,00 € per a l'Institut Escola Guillem.
 
—Aquest curs que acabem de començar, quines novetats tenim al nostre Institut Escola i com valores la implantació de l’ESO, ara que ja arribem al final de la primera promoció, ja que, els alumnes que van començar a primer, enguany ja estan fent 4rt? Ha canviat el Claustre?
 
—Penso que la implantació de l'ESO a l'escola Guillem és una de les coses més positives que tenim al municipi en els últims anys. Per una banda, els joves han guanyat en qualitat de vida, perquè no han de traslladar-se de municipi amb una edat tan jove. Per altra banda, continuar al mateix centre implica continuar mantenint dinàmiques similars, tant en convivència com en línia pedagògica; i això penso que minimitza l'estrès que comporta passar de Primària a Secundària. De cara al municipi, l'Institut Escola afavoreix la socialització entre els joves, a part que, tant de bo ajudi el comerç local, així com al teixit associatiu del poble.
      El professorat al centre ha augmentat considerablement, ja que tenim quatre cursos nous amb els especialistes que aquest fet comporta. Si no vaig errada, crec que ara el Claustre està compost per uns 30 docents.
 
—Per cert, aquest 2024, l’Escola Guillem de Balsareny, ara convertida en Institut Escola, ha arribat als seus 50 anys. Saps si hi haurà alguna celebració?
 
—Sí que tindrem festa del 50è aniversari de l'Institut Escola. Serà el dia 30 de novembre i ja s'ha constituït una comissió per organitzar-la. No vull fer espòilers, però sí que puc avançar que hi haurà un dinar i, des d'aquest moment, animo tot l'alumnat i exalumnes a assistir-hi.
 
—I, pel que fa a l’ESO, hi haurà algun acte al final de curs, com a celebració de la primera promoció ?
 
—I tant que en tindran! A més, ha de ser ben lluïda, donada la importància de l'esdeveniment. Encara no en tenim més detalls, perquè a hores d'ara estem immersos en l'aniversari del centre.
 
Com a Regidora d’Ensenyament, també estàs al front de les escoles de Música i de Teatre. Com funcionen? També t’hi reuneixes?
 
—Tant l'Escola de Música com la de Teatre tenen activitats independents, però totes dues estan sota la direcció de la Joana Almansa. Per tant, normalment em reuneixo amb ella, per acordar una línia de treball per a totes tres escoles.
 
A més d’Ensenyament, també ets regidora de Gestió d’Equipaments. Ens pots dir en què consisteix la teva tasca en aquest àmbit?
 
—Doncs principalment donar el vistiplau a les reserves dels diferents equipaments del municipi; fer-ne la supervisió de la neteja i el manteniment; i també establir una línia de treball per fer-hi alguna millora. Per exemple, aquest any s'ha instal·lat una pèrgola a la Piscina, s'hi han reposat gandules i s'ha posat una barra de llums al Sindicat. Tenim un full de ruta, però tot implica molts diners i burocràcia, així que hem d'anar a poc a poc.
 
També ets la tercera tinenta d’alcalde. Quina feina et representa ser-ho?
 
—L’alcaldessa i els tres tinents d’alcalde formem part de la Junta de Govern Local i ens hem de reunir cada dijous amb l’interventor per tractar temes que no cal que passin pel ple.
 
Quina és la teva feina habitual a l’Ajuntament? És una sobrecàrrega de feina important, a més de la teva feina com a professora i la família?
 
—La dedicació establerta per als regidors és d'un quart de la jornada, unes nou hores setmanals. Cada tarda miro de dedicar una estona a fer gestions, correus, demanar pressupostos, reunions amb tècnics o empreses... En realitat, sí que és una sobrecàrrega important, però compensa perquè s'aprèn molt i perquè així posem el nostre granet de sorra per fer coses que creiem necessàries.
 
Com és la teva relació amb els altres membres del Consistori, tant els del teu partit com els d’Endavant Balsareny? També tens reunions esporàdiques amb el partit?
 
—Penso que la relació amb tot el grup és fluida i fàcil. Des que vam fer equip de govern, el meu cap no discrimina colors. Hem de remar tots en una mateixa direcció, perquè l'objectiu és el mateix per tots vuit. A més, penso que entre tots ens ho posem fàcil.
      Amb el grup d'Esquerra ens reunim periòdicament. Ja ho fèiem abans i ho continuem fent. Tot el grup està al dia d’allò que està passant a l'Ajuntament, però moltes vegades simplement ho fem per compartir una estona plegats. 

Els regidors d'ERC
 
—Preveus algun canvi en la teva tasca quan, el juny vinent, hi hagi canvi d’alcaldia?
 
—La meva tasca serà la mateixa; els regidors continuarem igual. Si l'Isidre necessita suport extra per dur a terme algun tema, el tindrà; però, si m'ho demanés la Glòria, també ho faria.
 
—Si qualsevol conciutadà se’t vol adreçar, per qualsevol qüestió de la teva cartera, com ho ha de fer?
 
—Si truqueu a l’Ajuntament demanant per mi, us donaran el número de telèfon corporatiu. Si se’m voleu adreçar per correu electrònic, és aquest: martinezcvn@balsareny.cat. Normalment em puc reunir en horari de tarda.
 
—I ara, per acabar, et volia fer algunes preguntes personals. Quines aficions tens?
 
—M’agrada molt caminar, viatjar, llegir, la platja i compartir una estona amb la família i amics.
 
—Quin és el darrer llibre que has llegit?
 
—L’últim que m’he llegit ha estat Las Hijas de la criada, de Sonsoles Ónega, però un dels últims, i dels que més m’ha agradat, és Cor trencat, de Pep Blay.
 
—La darrera pel·lícula o obra de teatre que has vist?
 
—Pel·lícula sencera, ni me'n recordo, perquè acostumo a quedar-me adormida. Pel que fa al teatre, he vist Conspiranoia, de Marc Angelet i Jordi Casanovas.
 
—Algun lloc del món on hagis anat, que t’hagi agradat més o que t’hagi impactat per algun motiu ?
 
—M’agrada molt la tranquil·litat i la platja i penso que, potser dels indrets on he viatjat, em quedaria amb Lanzarote o alguna illeta de Grècia.
 
—Admires algun personatge?
 
—La Malala Yousafzai i tots aquests nens activistes que han col·laborat a fer un món millor. En política, m'agrada l'elegància que té parlant Oriol Junqueras i alhora la claredat de Gabriel Rufián.
 
—Vols afegir alguna cosa més a la nostra conversa?
 
—Les gràcies per dedicar-me aquest espai i animar el veïnat a adreçar-se a l’Ajuntament en cas de dubte o necessitat.
 
Moltes gràcies per haver-nos atès.
 
Isidre Prat Obradors

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.