dimarts, 9 de maig del 2023

Jornada del Projecte Orenetes. Dissabte, 3 de juny

El proper dissabte, dia 3 de juny, al matí, organitzem una nova jornada de treball sobre el Projecte Orenetes, al qual ens vam adherir l’any passat. Recordem que aquest projecte és una iniciativa de l’ICO (Institut Català d’Ornitologia) i es tracta d’estudiar les orenetes i el medi urbà a través de la participació ciutadana, concretament, fent el seguiment dels nius d’oreneta cuablanca dels pobles i ciutats dels Països Catalans. Està obert a tothom i a qualsevol entitat, centre educatiu, etc.
 
La Comissió de Medi Ambient de Balsareny Educa som els que promovem aquesta tasca a Balsareny. Ja ho vàrem fer amb força èxit l’any passat, i enguany hi tornem. El nostre objectiu és documentar tants nius com sigui possible de l’oreneta cuablanca, que nia a les façanes de les cases i altres edificis (no de l’oreneta vulgar, que fa els nius en baixos i interiors de cases i coberts).
 
L’any passat vàrem censar 151 nius en bon estat, dels quals 75 vam comprovar que estaven actius, la meitat. L’activitat es comprova esperant una estoneta mirant cap amunt, als nius, per veure si hi entren i en surten orenetes. Ho fem en el període en què normalment ja tenen els pollets i aleshores van i venen contínuament per portar-los menjar; per tant, és més fàcil de veure-les. Tanmateix, com més calor faci, menys activitat hi ha i és més difícil de detectar-la.

 
Enguany volem tornar a fer recompte dels nius que, fins ara, estan censats a Balsareny, per veure les variacions que hi hagi hagut: nius nous, nius espatllats, nius que ara siguin inactius...; per tant, tornarem a distribuir-nos en grups per fer els mateixos quadrants (els carrers del nucli urbà estan distribuïts en quadrants) i actualitzar-los. Si som prou gent, també ampliarem la zona d’estudi per fer recompte de nous quadrants, però el més important ara és mantenir el que vam fer. Us recordem que les dades obtingudes les incorporem a la web de l’ICO per formar part de l’estudi a nivell de Catalunya. 
 
Si no ens fos possible fer aquesta ampliació i algú s’hi motiva a nivell particular, pot fer recompte de nous quadrants i introduir les dades a l’ICO, fins al 15 de juliol, data en què acaba l’estudi. Penseu que “niu censat, niu protegit”. L’organització d’aquesta matinal és la següent:
 
A les 9 del matí: Trobada de tots els participants al Centre Instructiu i Recreatiu I xerrada sobre el projecte.
A les 9.15: Sortida pels carrers del poble per explicar com fer un recompte de nius.
A les 9.45: Distribució de grups per fer el recompte. Recomanem portar prismàtics.
A les 12.30: Retorn de cada grup al Casino i posada en comú.
Us esperem el dia 3 de juny. Com més siguem, més feina podrem fer!
 
Text i foto: Comissió de Medi Ambient de Balsareny Educa
 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.