diumenge, 7 de maig del 2023

Els Geganters, a Castellnou de Seana

 
 
El passat dia 1 de maig els Geganters i Grallers de Balsareny van visitar les terres de Lleida per participar de la setena trobada gegantera de Castellnou de Seana.
 
Allí, juntament amb les colles de Mollerussa, la Seu d'Urgell, el cavaller Narcís (d'Ivars d'Urgell), les colles de Cappont i de Montoliu de Lleida i la de Castellnou de Seana, els Geganters i Grallers de Balsareny van poder gaudir d'una nova sortida i conèixer una mica més aquesta petita localitat del Pla d'Urgell de poc més de 700 habitants, els quals, amb la seva cultura, la converteixen en un gran poble.
 
Els seus gegants, construïts l'any 2015 per l’artista Carles Teixidó, són en Tonet del Morano i la Dolors del Blaset. En Tonet era un estimat veí del poble, a qui  es va homenatjar fent-li un gegant que representa la pagesia i la bondat de l’home que treballa la terra; com a particularitat, aquest gegant tan aviat està ben dret i ballant com gairebé pla a terra, fent el que semblaria una reverència. Pel que fa a la Dolors, que va estar personalment present a la cercavila, és també una veïna de la població: la mestressa que durant 25 anys va ser la cuinera del Cafè Modern de Castellnou. En reconeixement al seu servei davant els fogons i per l'estima que s’hi va ben guanyar, se li va fer la geganta.
 
Cada any, la colla gegantera de Castellnou de Seana obsequia la Dolors amb un record de la trobada, i com que ja no ho poden fer personalment amb en Tonet, que malauradament ja és difunt, lliuren el record als seus familiars. Un bonic gest de la colla, que se suma al munt de consideracions que van tenir amb tots nosaltres. Moltes gràcies per la vostra acollida i per molts anys!
 
Text i fotos: Jordi Vilanova 











Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.