dijous, 4 de maig del 2023

Diada de Sant Jordi 2023

 
 
Un any més, Balsareny va celebrar una diada de Sant Jordi  participativa, de cultura i de solidaritat
 
Divendres 21 d'abril de bon matí, l'Institut Escola Guillem de Balsareny obria els actes amb una gimcana literària pels carrers del poble. Cap al migdia, tots junts es van trobar a la plaça de la Mel fent una lectura de poemes i una cantada conjunta. Durant tot el matí hi va haver intercanvi de llibres i una paradeta solidària de manualitats fetes pels alumnes: la recaptació anava destinada a projectes solidaris que promou el centre. La matinal va comptar amb una bona participació de les famílies.
 
Diumenge 23, diada de Sant Jordi, diferents entitats i associacions s'encarregaren de fer lluir la festa. A la plaça de la Mel, la biblioteca Pere Casaldàliga, l'Agrupament Escolta i Guia Guillem de Balsareny, el Parc de la Séquia, els Miolets del Castell i instituts veïns omplien el matí de paradetes i activitats. Les dues colles geganteres del poble van amenitzar la matinal amb uns balls a la mateixa plaça, i amb una petita cercavila per alguns carrers cèntrics del municipi.
 
A la plaça Ricard Viñas, des de les 9 del matí i fins les 8 del vespre, el Cercle Cultural de Balsareny i la Fundació Pere Casaldàliga, amb el grup de voluntaris de Balsareny Educa, van fer novament de l’entorn de cal Merenci un espai ple de llibres, roses i artesania. Els llibres, proporcionats en gran part per la llibreria Els Colors, mostraven les darreres novetats, amb títols d’interès en aquest Dia Mundial del Llibre. També hi havia textos d'autores i autors locals. L'artesania, vinguda de l'Araguaia, oferia postals amb teixits indígenes, figures dels indis Karajà o anells de Tucum. La parada de venda de roses anava a càrrec de les floristes locals: la Comissió Pere Casaldàliga els agraí la participació donant color a aquesta emblemàtica causa.
 
Dintre de Cal Merenci, una bona estesa de llibres vells i de segona mà omplien cada racó, ple de detalls de la Festa dels Traginers. Al fons, un gran retrat de Pere Casaldàliga, junt amb el rem karajà, símbol de la lluita indígena; el barret de palla sertanejo, de la lluita dels treballadors; antigues lleteres que feien referència a la seva casa natal; i una vella màquina d'escriure amb la carta d'agraïment, escrita pel mateix Pere, quan va ser escollit fill predilecte de Balsareny. Del discurs de Casaldàliga quan se li va atorgar la Creu de Sant Jordi, l'any 1990, en destaquem aquestes paraules: «El drac de les moltes morts és prou ferotge encara, però la princesa de la Vida s’ho mereix tot. No ens mancarà la força alliberadora d’aquell que ja ha vençut la mort, i és la nostra Vida Nova.» Vegeu el discurs complert en el següent enllaç:
https://fperecasaldaliga.org/blog/2020/04/23/la-meva-creu-de-sant-jordi/
 
Cal Merenci lluïa també dos rams de roses vermelles, cedits per la llibreria Els Colors i per Decoart. L'un va ser obsequiat a la Maria Dolors Soler per la seva gentilesa cedint casa seva per a aquesta festa; l'altre va ser sortejat entre els signants d'una llumineta que hi havia a la parada. El guanyador va ser en Francesc Ció amb el número 74. Una part de la recaptació de la parada de cal Merenci serà destinada a projectes solidaris de la Fundació Pere Casaldàliga, que agraeix al poble la seva solidaritat.
 
Des de Sarment també volem felicitar i donar les gràcies a tots els organitzadors, participants, col·laboradors i voluntaris, per fer possible novament una gran diada de Sant Jordi.
 
Sarment
Fotos: A. Selgas / J. Vilanova v










Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.