dijous, 4 de maig del 2023

Imatges de Balsareny

 

De nou, aquest mes de maig us presentem una foto sobre algun racó del nostre terme o dels termes veïns, però ben a prop de Balsareny. Cal que endevineu, si és possible, de què es tracta i on es, i a veure si en sabeu dir alguna cosa, de la seva història. Com sempre, més endavant en aquest mateix blog publicarem la resposta. 

Text i foto: Isidre Prat

Solució a ‘Imatges de Balsareny’

Es tracta de la masia de Tord. Es troba a la part nord del terme municipal de Balsareny, rodejada per un meandre de la riera del Mujal, que també s’havia anomenat riera de Tord (ja l’any 1019) o dels Traginers.

El camí més curt per arribar-hi des del nucli urbà és per la rotonda de la sortida nord de l’autovia, sortida 69. Un cop travessada la rotonda, cal prendre un camí estret per la dreta que, de primer, és paral·lel a l’autovia i després travessa el bosc fins que, al cap d’uns 800 metres, s’arriba a la Torre del Gil. Des d’aquí cal continuar el camí cap a l’esquerra (cap a oest), uns 200 metres, i llavors agafar un trencall a l’esquerra que ja et porta a l’esmentada casa en uns 100 metres (coordenades: 41.87687;1,87076). Cal dir que actualment tot el recinte de la gran finca on hi ha la casa està tancat i hi ha una barrera al camí que, en principi, hi impedeix el pas. També hem de dir que s’hi pot anar a peu, però per passar la rotonda cal anar amb cotxe i, en tot cas, després es pot aparcar en algun racó, per “acostar-te” a la casa a peu. Evidentment segur que hi ha gent que coneix algun camí per anar-hi caminant des del nucli urbà.

És una casa particular ben conservada, amb activitat agrària, que forma part del Mapa del Patrimoni Cultural de Balsareny, recentment elaborat per la Diputació, on podeu trobar-hi més informació.

Està documentat un tal Miquel Tord, al segle XIV, que posseïa propietats dels voltants, entre elles la meitat del mas de la Seuva (l’altra meitat era del rei). Tanmateix el nom de Tord no apareix esmentat fins al segle XVII (1625), el mateix segle en què aquesta masia va ser incorporada a l’heretat del Cortès, la casa adossada a Sobirana de Ferrans


La masia de Tord sembla que va ser reconstruïda al segle XIX. Com veiem, té una planta quadrada, amb planta baixa, un pis i golfes, amb una distribució molt regular de les finestres. Està feta de pedra i les finestres i portes tenen un marc fet amb maó. Al davant de la casa hi ha una gran era i, a uns 100 metres, en la mateixa finca, hi ha una altra casa molt semblant, però més petita, que devia ser una construcció auxiliar, la qual destaca perquè presenta un pou cilíndric unit a la mateixa, ben visible des de l’exterior; tot de pedra també, important de salvaguardar. El podeu veure en aquesta altra fotografia adjunta, publicada al llibre Balsareny, deu anys de caminades (1996).

Isidre Prat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.