dilluns, 1 de maig del 2023

Els Dansaires dels Pastorets ballen per Sant Marc


Després d’intervenir, divendres 21 d’abril, en el pregó de la Festa Major, a càrrec de la Coral Sant Esteve, que va interpretar cançons de Balsareny més de mil anys amb la Cobla Ciutat de Girona i l’actor Miquel Sitjar, els Dansaires dels Pastorets de Balsareny van participar, com és tradició, en els Balls de Sant Marc el dimarts 25 d’abril, juntament amb els Bastoners de Balsareny, els Bastoners i Ball de la Faixa de l’Institut Escola Guillem de Balsareny, els Gegants de Balsareny, Els K Més Sonen de Balsareny i la cobla Ciutat de Terrassa. Vet ací un resum fotogràfic de l’actuació dels Dansaires, que van oferir aquest programa:

Ball d’Homenatge. Inspirant-se en la tradició basca de l’Aurresku, que es balla en qualsevol acte de celebració o de reconeixement, el 2005 el músic Jaume Arnella i el coreògraf Joan Serra van crear aquesta dansa a partir de la música de la Polca del Ball de Gitanes de Sant Celoni i altres elements de danses tradicionals catalanes. El poden ballar diversos dansaires, o un de sol, al so d’un o més instruments, amb música en directe sempre que sigui possible.
 

Volta cap aquí. Dansa que la quitxalla de Collbató ballava per Sant Joan al voltant de la foguera.


El Carnestoltes. Al Prat de Llobregat, per celebra el carnaval s’organitzaven colles que el diumenge recorrien les masies del voltant del poble, cantant, ballant i recaptant diners i viandes. La dansa consta de dues parts: una passada que serveix d’entrada i sortida i el ball pròpiament dit.Ball de Nyacres. És una dansa representativa dels antics rituals dedicats a les divinitats marines i a la pesca. Una noia portava un panera de peix que dipositava al mig de l’espai on es ballava i marcava el centre de la dansa. Els pescadors de la Costa Brava la ballaven a la platja arran de les ones; portaven a les mans una mena de petxines anomenades “nyacres” i les feien sonar: d’aquí ve el nom del ball. L’any 1950 es va recuperar aquesta dansa gràcies al treball d’investigació de Francesca Buscarons i Turró, filla de Roses, que l’havia ballat i vist ballar al seu pare.


Moltes gràcies a tots els participants i col·laboradors i a tothom qui ha fet possible aquesta lluïda diada de Sant Marc, i al nombrós públic assistent que ens va venir a aplaudir generosament. Fins l’any que ve!

Dansaires dels Pastorets de Balsareny
Fotos: M. Lupión R. Carreté

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.