dimecres, 5 d’abril del 2023

Lideratge artificial

TECNOLOGIA
 
 
L’empresa de videojocs xinesa NetDragon va nomenar CEO (Chief Executive Officer, el que equivaldria a un gerent) de la seva filial Fujian NetDragon una intel·ligència artificial. Al cap de pocs mesos el valor de la companyia havia augmentat un 10%, segons Google Finance.
 
Fonts de la companyia van explicar aquest fet com un intent d’augmentar l’eficiència en la presa de decisions i la gestió de riscos, entre altres raons. El fet és que l’empresa ha millorat els seus resultats notablement i s’obre el debat sobre les implicacions de deixar la presa de decisions d’una organització empresarial en mans d’una intel·ligència artificial.
 
Al mateix temps, a Dinamarca, Det Syntetiske Parti (el Partit Sintètic) és considerat el primer partit polític del món liderat per una intel·ligència artificial. Els seus creadors tenen la intenció de presentar-se a les pròximes eleccions i intenten captar el vot del 20% de danesos que normalment s’abstenen de votar. L’objectiu és crear un programa electoral atractiu per a totes les persones que no s’han sentit atretes pels programes dels partits actuals. També pretenen conscienciar la societat sobre el paper de les IA a les nostres vides i la seva capacitat per fer-se càrrec de temes polítics.
 
La paradoxa dels avenços en intel·ligència artificial és que, mentre que tradicionalment s'ha culpat la tecnologia de la pèrdua de llocs de treball no qualificats, ara estem veient com pot arribar a ser més fàcil substituir un càrrec directiu per una IA que un treballador de baixa qualificació. Això es deu al fet que els algoritmes d'IA s'estan convertint en una eina cada vegada més potent per a la presa de decisions i l'anàlisi de dades. Això pot portar a una situació en què els responsables d'una empresa es plantegin la possibilitat de substituir un CEO per una IA que pugui prendre decisions més eficients i racionals. Tot i que una mesura així pot generar grans estalvis de costos i millorar l'eficiència, també planteja grans interrogants sobre la responsabilitat i l'ètica de permetre que les màquines prenguin decisions que afecten la vida de moltes persones. Al mateix temps, és interessant notar que, malgrat els avenços en la tecnologia, hi ha molts treballs humans que encara són difícils de substituir per les màquines. Per exemple, és més difícil trobar una IA que pugui netejar lavabos o fer feines de jardineria, ja que aquestes tasques requereixen una gran varietat de coneixements i habilitats pràctiques que per ara segueixen fora de l’abast de qualsevol màquina.
 
En tot cas, seguint la filosofia dels fundadors del Det Syntetiske Parti danès, podríem trobar qui defensés que crear un partit polític dirigit per una intel·ligència artificial per optar a l'alcaldia d'un poble de 3.000 habitants a la Catalunya Central podria ser una solució innovadora per a la gestió eficient i equitativa del municipi. Les IA poden prendre decisions imparcials, sense estar influenciades per prejudicis o interessos personals. Això podria conduir a polítiques més equànimes i eficaces per al benestar de tots els ciutadans del poble. A més, el fet que sigui una IA la que lideri el partit podria incentivar la participació ciutadana en la política i promoure la transparència en la presa de decisions.
 
Avancem molt ràpidament pel camí de normalitzar idees com aquesta.
 
ChatGPT és un gran model de llenguatge de propòsit general, així que el seu rendiment en tasques especialitzades és molt inferior al que obtindríem d’una IA especialment entrenada en el camp de la política, però ens pot servir per fer un experiment: aprofitant la recent publicació de dades actualitzades sobre la demografia de Balsareny, demanarem a ChatGPT una proposta de programa electoral per intentar optar a l’alcaldia d’un poble com el nostre:
 
Sarment:
 
Balsareny és un poble de la Catalunya Central amb 3.249 habitants. Hi viuen 1.623 homes amb la següent distribució per edats: 183 homes de 0 a 14 anys, 1.122 de 15 a 64 anys, 265 de 65 a 84 anys i 53 majors de 84 anys. Les dones, en canvi, es distribueixen així: n’hi ha 196 de 0 a 14 anys, 994 de 15 a 64 anys, 334 de 65 a 84 anys i 102 majors de 84 anys.
Em pots preparar si us plau un esbós de programa electoral de 100 paraules i 5 eixos principals per intentar guanyar les pròximes eleccions municipals?
 
ChatGPT:
 
  1. Educació i Joventut: Crearem programes educatius i d'oci per als joves, incloent-hi centres d'activitats extraescolars i formació professional, per promoure el seu creixement integral.
  2. Creixement econòmic i ocupació: Impulsarem el desenvolupament local mitjançant incentius per a la creació de petites i mitjanes empreses, així com programes de formació i reinserció laboral.
  3. Atenció a la gent gran: Establirem serveis d'atenció domiciliària, programes de salut preventiva i espais d'oci específics per a les persones grans.
  4. Sostenibilitat i medi ambient: Protegirem el nostre entorn natural implementant polítiques de reciclatge, eficiència energètica i mobilitat sostenible.
  5. Millora d'infraestructures i serveis públics: Invertirem en la millora i manteniment d'infraestructures com ara camins, carrers i instal·lacions esportives, a més de potenciar els serveis sanitaris i culturals.
La poca informació que hem donat a ChatGPT sobre Balsareny no li permet concretar més la resposta, però no seria un mal punt de partida, en tot cas.
 
Un bon exercici seria entrar a ChatGPT, repetir l’experiment anterior facilitant al sistema més informació sobre el nostre poble, demanar-li que desenvolupi els punts del seu programa electoral, fer-li saber quines coses que proposa no s’ajusten a la nostra realitat i, després d’una estona de conversa, valorar fins a quin punt el podríem arribar a votar.
 
(Imatge creada per Ferran Gállego amb Midjourney, generador d’imatges amb IA
 
Ferran Gállego
Imatge: Ferran Gállego / Midjourney


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.