dilluns, 17 d’abril del 2023

La XX Trobada de Gegants estrena el capgròs del Dr. Cañellas

 
 
Els Geganters i Grallers de Balsareny van celebrar el dia 16 d'abril  la seva XX Trobada de Gegants, en una matinal que serà recordada de manera molt especial.

 
A les 9 del matí la plaça de la Mel va ser el punt de trobada de les diferents colles geganteres participants: Sallent, Castellnou de Seana, Monistrol de Montserrat, Palau-solità i Plegamans, Beguda Alta, i la colla balsarenyenca Els K+ Sonen.

 
A dos quarts d'onze del matí molts veïns es va acostar a la plaça per presenciar l'estrena d'una nova figura que formarà part de la imatgeria de Balsareny. Es tracta d'un retrat del Dr. Josep Cañellas en forma de capgròs, construït pel mestre cardoní Toni Mujal.

 
Un membre dels Geganters de Balsareny va donar la benvinguda als assistents i va agrair la presència de les colles participants en la trobada. I va recordar l'homenatge que el juliol de l’any passat es va fer al Dr. Cañellas amb motiu de la seva jubilació després de prop de 40 anys dedicats com a metge de família al nostre poble, en què es va anunciar que se li faria un capgròs.

 
El presentador, Jordi Vilanova, va dir que aquest obsequi, a part del significat honorífic i festiu que té, podria tenir també un sentit reivindicatiu, de resposta a les retallades en el servei del CAP (centre d'atenció primària) de Balsareny, que l’estan convertint en un CAP petit; de manera que el “CAP gros” del Dr. Cañellas esdevingui un símbol del desig de com voldríem que fos de gran i ben equipat el nostre centre públic d’atenció sanitària.

 
Seguidament, els caps de colla de les dues colles geganteres locals, Xavi Closa i Marc Comabella, així com Anna Obradors i Montse Piedra en representació de les persones que van participar en l'organització del passat homenatge, van fer lliurament al Dr. Cañellas del seu capgròs.

 
El Dr. Cañellas va expressar  el seu agraïment al poble de Balsareny pel reconeixement a la seva dedicació; i va assegurar que continuarà treballant des de la seva altra passió, l'excursionisme. Va fer una crida al poble de Balsareny i a les seves entitats, per anar junts, units, fent pinya, perquè és així com es poden aconseguir els grans objectius.

 
Alhora també va tenir unes paraules reivindicatives sobre la sanitat pública, fent referència al que ha anat denunciant des de fa anys. Assegura que els poders sanitaris estan liquidant la medicina preventiva, en favor de les urgències; sense donar als metges de família o de capçalera, els que saben que mirar els ulls del pacient és tan o més important que mirar analítiques i ressonàncies en una pantalla. En definitiva allò que ell va fer durant 40 anys, i que li va donar l’oportunitat de conèixer i estimar el poble de Balsareny.


Va apel·lar a les diferents formacions polítiques que concorreran en les properes eleccions municipals, perquè reivindiquin una atenció sanitària eficient i propera; paraules que van ser correspostes amb forts aplaudiments.

 
Tot seguit s'inicià la cercavila per diferents carrers del poble, en la qual, el nou capgròs va prendre gran protagonisme, rebent l'afecte de moltes persones al seu pas. La trobada va finalitzar novament a la plaça de la Mel, on totes les colles van fer els balls finals, i on el Dr. Cañellas va poder ballar junt amb les dues colles geganteres de Balsareny simultàniament.




Felicitats als organitzadors de la XX Trobada, a les dues colles geganteres locals, a tots els grups participants i a tothom qui ha fet possible aquesta festa. I enhorabona a les entitats i benvingut sigui aquest nou capgròs, que s’incorpora al patrimoni festiu de Balsareny, juntament amb el Marc i la Maria, a mossèn Joan i la Mariona i als barons Blanca de Bell-lloc i Bernat de Peguera, al diable Petafluix, al Cisco i al pirata Malacara i a tots els que omplen de festa i de gresca els nostres carreres sempre que escau. Per molts anys!
 
Sarment
Fotos: Alfred Selgas / José Pina / Els K+Sonen / Mar Martí























Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.