dimarts, 1 de novembre del 2022

Imatges de Balsareny

 

Tornem aquest mes de novembre amb una altra fotografia sobre algun indret del nostre entorn. Recordeu que pot trobar-se al terme municipal de Balsareny o també en punts propers dels termes veïns (Castellnou de Bages, Gaià, Navàs o Sallent). A veure, doncs, si endevineu d’on es tracta.

Publicarem la resposta més endavant, en aquest mateix blog. 

Isidre Prat

RESPOSTA 

Es tracta de la Font de Cererols, també coneguda com a Font del Roure, perquè a sobre hi ha un tronc de roure molt gros, tot i que no és viu.

La coneguda font encara raja, malgrat la sequera actual, per bé que l’aigua no és pas potable.

Antigament, quan la gent anava a l’estiu a sopar a la font, era un lloc molt concorregut pels balsarenyencs, així com per la gent de les cases de pagès de Cornet, ja que pertany a aquest nucli de població del terme de Sallent. També era un lloc adequat per als escoltes de Balsareny, que sovint hi anaven a acampar.

Actualment el paratge està una mica descuidat i abandonat, però hi podeu anar per escampar la boira. Al paratge es mantenen les escales per baixar a la font, una capella de pedra amb una imatge de Jesucrist al seu interior, i una bassa permanent a un costat. Tot envoltat de roures, alzines i alguns pins, que continuen fent ombra a l’estiu. A dalt, a la vora del camí, es manté un petit descampat, on es pot deixar el cotxe. El corriolet que baixa a la font es manté ben marcat, així com altres caminets per córrer per allà.

Per la seva banda, la part que queda del tronc de l’antic roure, segurament centenari, va resistint el pas dels temps, tot i trobar-se foradat per dins i amb l’escorça ben esquerdada, però gruixuda i ferma. Té prop de 2 metres de diàmetre i més de 3 metres d’alçada i està envoltat d’heura.

Fixeu-vos a la foto que, per sobre del raig d’aigua, hi ha una herba molt típica de les fonts, que hi viu gràcies a la seva humitat: es tracta d’una falguera coneguda pel nom de Cabell de Venus (Adiantum capillus-veneris) (les falgueres són plantes sense flors; es reprodueixen per espores).

Per arribar en aquest indret, des de Balsareny, cal prendre la carretera BP-4313 en sentit Avinyó i, passat el km. 35, trencar a l’esquerra cap a Cornet (hi ha un indicador). Al cap de 400 metres, hi ha una bifurcació, on cal prendre el camí, no asfaltat, de la dreta. Seguint aquest, a poc menys d’un quilòmetre es troba la font en qüestió.

Isidre Prat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.