dilluns, 7 de febrer del 2022

Imatges de Balsareny

 


Aquest mes us presentem una nova fotografia referent a un racó del nostre poble, per veure si endevineu de què es tracta i on es troba. Penseu-hi; publicarem la solució més endavant, en aquest mateix blog. 
 
Text i foto: Isidre Prat Obradors

Resposta a Imatges de Balsareny
 
Es tracta de la masia de cal Marianó. Com veieu, és una antiga casa, actualment en ruïnes, però d’on es conserven força bé les parets, des de fa qui-sap-los anys.
 
Per arribar-hi, cal que agafem la carretera de Súria. Des de la rotonda del capdamunt del poble, comencem i fem 2,6 km. Llavors trenquem a l’esquerra, per la pista de la Torre de Castellnou, i recorrem 1,4 km, amb cotxe o a peu. En aquest punt, trobarem un trencall a la dreta. Agafarem un camí una mica estret (millor fer-lo a peu) i al cap d’uns 400 metres ja veurem la masia.
 
Aquesta casa està documentada des de l’any 1747, en terme de Candàliga i depenent d’aquest mas. El seu nom ve del seu primer estadant, Marià Manovents, originari de Santa Creu del Mujal. Aquest nom, de retruc, es va donar al pla del Marianó i al serrat del Marianó, en referència a l’orografia de l’indret, i també al pont del Marianó (o de cal Marianó), que és un pontet de la carretera de Súria, que passa unes desenes de metres més avall, passat el km 47, en un dels freqüents revolts d’aquesta via. Cal Marianó ha estat una de les fites de les nostres Caminades Populars de Balsareny; concretament va ser l’indret on es va fer l’esmorzar de la caminada de 2012. Ja fa 10 anys!
 
Isidre Prat Obradors

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.