dilluns, 13 de desembre del 2021

La riera del Mujal

 RACONS DEL BAGES


Salt d’aigua a la riera de la Codina, que va a parar a la del Mujal


 
La riera del Mujal neix sota el nucli de Viver, per la banda sud. Més avall se li uneix la riera de la Codina, que passa per sota del pla de Sant Pere de Sant Cugat del Racó. Un tros més enllà, passa per un  salt d’aigua de la riera del Mujal. En aquest mateix indret hi ha la Font de la Codina, sota d’una balma força gran; i en un costat hi ha les restes, en pedra, d’un molí d’oli de ginebre, o ginebrera. És un paratge ben bonic. 

La balma de la Codina


Més endavant, passa per la casa de Gusart, que per això també se’n diu la riera de Gusart. I així, passant per prop d’una coneguda Granja Natura i Centre d’Apropament Animal, arriba al nucli del Mujal. 

La font de la Codina, sota la balma, envoltada d’unes falgueres

Al cap de poc, ja entra en terme de Balsareny i, passades les Cases Noves, se li ajunta el torrent de Sobirana; segueix per la vora del Collet del Nado i volta la Serra Mitjana (a la dreta de la carretera que va a Súria). Llavors travessa el tub que passa per sota de l’autovia i, tot seguit va fent meandres (revolts pronunciats que fan els cursos d’aigua) que passen pel pont dels Traginers i per sota del castell fins arribar a la desembocadura, arran mateix del pont del riu. Allà la riera s’uneix al Llobregat, molt a prop també de l’aqüeducte de Santa Maria i de la síquia, que passa a un nivell més alt i té un desguàs que porta l’aigua sobrant cap a la riera i d’immediat cap al riu. 

Bassa a la part alta de la riera

La riera del Mujal és doncs un afluent per la dreta del Llobregat, té una longitud d’uns 15 km. i passa per 3 termes: Viver i Serrateix, Navàs (el Mujal pertany a Navàs) i Balsareny.
 
El túnel sota l’autovia, a l’alçada del cementiri de Balsareny, per on passa la riera del Mujal

Al llarg del seu recorregut hi veiem zones amb horts, bosquets de ribera, canyissars, com el que ocupa tot el tram final, entre el pont de la via i el del riu; i formacions geològiques, com els meandres, petites balmes, etc. 
 
Text i fotos: Isidre Prat Obradors

La riera del Mujal al seu pas pel pont dels Traginers

Segueix la riera, passant ara per sota de l’antic pont de la Via

La riera passa per sota de l’aqüeducte de Santa Maria, vorejant uns grans canyissars

Punt final, on l’estret llit de la riera s’ajunta a l’ample llit del Llobregat



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.