dimarts, 8 d’octubre del 2024

‘L’avi Tonet’

 
 
El dimarts 1 d’octubre, Dia Internacional de les Persones Grans, i dins dels actes programats per a la Setmana de la Gent Gran, vam poder veure a la Sala Sindicat l’espectacle familiar L’avi Tonet, de la companyia Jordi del Rio.

 
A l’espectacle, pensat com a una activitat intergeneracional, hi va assistir l’alumnat dels cicles inicial, mitjà i superior de l’Institut Escola Guillem de Balsareny, al costat d’una bona colla d’àvies i avis. Junts van poder conèixer en Magí, un nen que apareixia a dalt de l’escenari, assegut al pupitre de l’aula de la seva escola, entusiasmat per la tasca que els havia encomanat la tutora: havien d’escriure una redacció sobre algun ésser estimat: familiar, amic... En Magí decideix escriure sobre el seu avi Tonet, que malauradament fa uns mesos que es va morir. Amb una combinació d’humor i tendresa, l’obra reviu els records d’un net que s’estimava molt el seu avi: les seves primeres vivències amb ell, com era el seu dia a dia, els llocs on l’avi el portava i els dies inoblidables al seu costat; alhora que descobrim un personatge entranyable i divertit, l’avi Tonet.

 
L’espectacle, capaç d’emocionar i de fer riure, combina l’humor i la tendresa utilitzant diverses tècniques teatrals: el text, el gest, el clown, manipulació d’objectes, joc amb el públic i una banda sonora acurada que permet traslladar l’espectador als diferents ambients proposats d’una manera senzilla i efectiva. A més de parlar de les estretes relacions que sorgeixen entre avis i nets, també tracta de la superació del trauma que tenen molts nets quan es moren els seus avis, això sí, tractat des d’una sensibilitat molt optimista, tendra i amb bon humor, és clar.

 
L’avi Tonet és un homenatge a tots els iaios i iaies que s’estimen amb bogeria els seus nets, i que perviuen sempre en les memòries dels infants. Gràcies, avi Tonet, per haver visitat Balsareny durant la nostra Setmana de la Gent Gran, i gràcies a totes les àvies i avis del món per saber estimar, i fer-vos estimar, d’una forma tan especial.
 
Text: Jordi Vilanova
Fotos: Elisa Jorba / Jordi del Rio
 









Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.