divendres, 18 d’octubre del 2024

Campanya ‘Mou-te pel residu zero’ a Balsareny

 
 
El divendres dia 18 d’octubre es va presentar al Centre Cívic i Comunitari —per cert, amb una minsa assistència de gent— la campanya “Mou-te pel residu zero”, que a Balsareny durarà dos mesos, del 18 d’octubre fins al 19 de desembre. La Regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament de Balsareny va sol·licitar aquesta campanya en una llista de recursos finançats per la Diputació de Barcelona i aquest organisme la va concedir a Balsareny (suposem que també a altres llocs, si ho varen demanar).
 
La campanya està gestionada per una empresa externa: “Go Zero Waste” (“Anar a residus zero”), creada fa 5 anys, i un dels seus fundadors, Martí Morató, va ser qui va explicar-la al públic. Els seus objectius són promocionar un canvi d’hàbits en l’àmbit dels residus, promovent-ne la reducció i la reutilització, i connectar de nou la gent amb el comerç local, sobretot amb els joves, igual que s’havia fet en temps passats. Està oberta a totes les edats.
 
La campanya inclou la realització d’un seguit de reptes, a nivell individual, a través d’una App que promou el comerç local i la reducció de residus. I activitats col·lectives, com “Recuperem el Repeu”, que es va celebrar el primer dia, el dissabte 19 d’octubre, i de què informem en un altre apartat d’aquest Sarment; un conte que es vol fer a l’Escola Bressol, que fa veure als més menuts que els animals no fan residus, només en fem els humans; una activitat amb alumnes de primària, que pretén divulgar l’ús dels materials de segona mà; i un taller de construcció sostenible, que ja s’anunciarà.
 
Pel que fa a l’aplicació de mòbil, cal baixar-la amb el nom “Go Zero Waste” a PlayStore, o escanejar un Qr que es troba als programes, o visitant la web “moutepelzero.cat/balsareny”. Quan s’hi entra, cal prémer la tecla dels “reptes” i ens apareixeran 10 reptes de dificultat baixa; després n’hi ha 10 més de dificultat intermèdia; i finalment 10 més de dificultat alta. Per passar d’un nivell a un altre d’aquests tres, cal superar almenys un repte. Cal enviar una foto que demostri cada repte que fem i, quan és validat per la mateixa aplicació, dona uns punts. Per tant, com més reptes fem, durant aquests dos mesos, més punts tindrem i més possibilitats de guanyar. Els reptes es poden anar repetint, sempre que entre ells hi hagi un marge de 24 hores. Al final, el 19 de desembre, es farà, entre tots els participants, el sorteig de 15 vals de 50 € per gastar al comerç local.
 
Per exemple, els 10 primers reptes tenen un valor de 5 punts cadascun, si es superen. Les accions a fer són, entre altres: comprar fruita o verdura a granel; portar una cantimplora reutilitzable; demanar el préstec d’un llibre a la biblioteca; posar una galleda sota la dutxa per estalviar aigua; o comprar un producte de segona mà.

Cal dir que, en les activitats col·lectives, hi participen i col·laboren l’Ajuntament, la Comissió de Medi Ambient de Balsareny Educa, l’Institut Escola, el Centre Excursionista de Balsareny, l’Agrupament Escolta Guillem i el Cercle Cultural de Balsareny.
 
Isidre Prat Obradors 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.