dissabte, 12 d’octubre del 2024

Setmana de la Gent Gran 2024

 
 
Del 30 de setembre al 6 d’octubre, Balsareny va viure una nova Setmana de la Gent Gran, organitzada per l’Ajuntament amb la participació de moltes entitats del poble i amb suport de la Diputació. Hi va haver moltes activitats que van gaudir d’una bona acceptació per part de la gent, grans, adults i joves.

 
El dilluns van començar els actes amb una Gimcana de Salut a la plaça de l’Església, organitzada pel CAP, el Casal Verge de Montserrat i el CEB. Els participants, unes 40 persones, van fer diverses proves físiques i de memòria i finalment van gaudir d’un refrigeri. Aquesta gimcana es va repetir el dimarts a la tarda, per tal de poder-se adequar millor als horaris de la gent.

 
El dilluns a la tarda, al Casal Cívic i Comunitari es projectava una pel·lícula de Cine Fòrum, titulada Iris, sobre la vida de la filòsofa Iris Murdoch i el seu afrontament de la malaltia d’Alzheimer. L’acte va acabar amb una tertúlia molt interessant, dirigida pel metge Josep Cañellas i per Pilar Meca, professional del Casal.
 
Dimarts al matí, tingué lloc una activitat lúdica intergeneracional, adreçada tant a joves com a grans: L’Avi Tonet, a càrrec del grup de teatre Jordi del Rio. Hi van participar àvies i avis, molts d’ells de la residència, i, per altra banda, alumnes de l’escola. En parlem en un article a part, en aquest mateix Sarment

 
L’endemà, dimecres, es va fer una sortida al Parc Ambiental de Bufalvent, de Manresa, a la qual només van assistir una quinzena de persones. Llàstima d’aquesta baixa assistència, que potser demostra que encara hi ha poca consciència sobre la necessitat de reciclar i de no generar tants residus.  No es tractava pas d’anar “a veure porqueria” , sinó de conèixer una infraestructura que dona servei a tot el Bages, que ens fa reflexionar sobre el present i el futur del planeta. Afortunadament és un encert que molts centres educatius del Bages visitin el parc assíduament: és un granet de sorra que permet als joves madurar en cultura ambiental. La visita va durar un parell d’hores i fou guiada per una monitora de medi ambient, amb l’ajut d’un expert en l’aspecte més tècnic; tots dos van fer unes explicacions excel·lents i van contestar, fil per randa, les nombroses preguntes que els assistents els plantejaven. Durant l’estada es van recórrer els diferents abocadors (el que ara està en actiu i els que s’han anat clausurant), amb totes les seves instal·lacions annexes, així com la planta de compostatge; també hi hagué l’explicació d’un falconaire: es fa servir un falcó per controlar les gavines que sovint venen a buscar menjar i remouen i escampen els residus. Tot està acurat al màxim. Cal dir, no per quedar bé, sinó sincerament, que els assistents van estar molt satisfets de la visita, que va acabar amb un piscolabis. Amb un control especial dels residus!

 
Dijous, dia 3, es va fer una xerrada enfocada a la possible formació d’un Consell de la Gent Gran a Balsareny, amb Lluïsa Tulleuda, consellera del Consell Comarcal, i dos tècnics de Serveis Socials i Atenció Especialitzada del Consell Comarcal del Bages. Van explicar en què consisteix un consell de gent gran i van animar el poble de Balsareny a parlar amb altres pobles per constituir un consell d’aquest tipus, que pugui ser un òrgan que sigui escoltat per l’Ajuntament per millorar la vida de la gent gran. Membres del Consistori van lamentar la baixa assistència de gent, que fou només de 10 persones, esperant que això canviï en un futur.
 
A la tarda, va tenir lloc, al Sindicat, l’espectacle Bona gent, amb el conegut actor Quim Masferrer, que tornava a omplir la sala per segon cop enguany, com ja ho va fer per la Festa Major.  Curiosament, amb el seu humor característic i la seva particular manera de lligar caps, va fer moltes referències a la gent gran i a les diferències d’hàbits i costums amb el jovent, entrevistant persones de totes les edats, entre les quals es van donar també escenes molt emotives. Igualment, cap al final de l’espectacle, va reconèixer la iaia Angeleta, de Roda de Ter, que, amb els seus 94 anys, té un compte d’Instagram amb més de 120.000 seguidors.
 
Segons ens ha comunicat l’Ajuntament, l’espectacle de Quim Masferrer s’ha tornat a fer, aprofitant aquesta Setmana de la Gent Gran, perquè per la Festa Major molta gent, sobretot gent gran, es va quedar sense entrada, en part per les dificultats d’obtenir-la en línia. Per això, també, en aquesta ocasió, es van deixar primer cinc dies perquè poguessin comprar les entrades a l’Ajuntament, abans de posar-les a la venda per Internet. 

 
Més actes van omplir el cap de setmana. Divendres, al matí, “Teràpies assistides de gossos”, a la plaça de l’Església, acte organitzat pel Centre de Formació i Teràpies Els Tres Pins de Balsareny, on va assistir, entre altra gent, un grup d’avis del Casal; i, a la tarda, el tradicional Quinto (o Bingo) al Casal Cívic i Comunitari, organitzat per l’Associació Els Ametllers, amb molt públic.

 
El dissabte va estar ple d’activitats. Al matí, com de costum, tenia lloc una caminada, organitzada pel Centre Excursionista de Balsareny, fins a Sobirana de Ferrans, passant per bonics i panoràmics indrets dels nostres boscos, i per barraques i murs de pedra seca, amb un total d’uns vuit quilòmetres entre l’anada i la tornada. La parada principal va tenir lloc, com cada any, al migdia, a l’església de Sobirana de Ferrans i la seva esplanada, amb la celebració de l’Aplec del Roser, que inclou una missa celebrada per Mn. Antoni Bonet, rector de Balsareny, i un vermut per a tothom. Cal dir que, a la caminada, hi van participar només unes quinze persones, però a Sobirana se n’hi van aplegar unes quaranta en total. La participació a la caminada va ser força minsa, tenint en compte que era molt assequible per a la majoria de gent. 

 
A la tarda van continuar els actes, a Sobirana mateix, amb una visita guiada, amb el títol de “Redescobrim el romànic”, de la mà de Violant Bonet, restauradora de béns culturals. Hi van assistir unes quaranta persones, entre les quals molts joves de l’Agrupament Escolta, que van arribar a peu; alguns d’ells van aportar coneixements sobre el tema i d’altres van participar al taller de pintura, utilitzant pigments típics del romànic, per imitar, per exemple, el Pantocràtor de Taüll. Vegeu-ne també un article a part en aquest Sarment.

 
Finalment, dissabte, cap al vespre, al Sindicat, el grup “La Il·lusió” va presentar, amb gran èxit, el seu nou Xou, davant del nombrós públic assistent. 

 
L’endemà diumenge, per cloure la setmana, es van fer un seguit d’actes especialment dedicats a la gent gran. Prop del migdia va tenir lloc una cercavila des del carrer del Carrilet, al davant del domicili de la dona més gran del poble, Maria Dolors Jo, de 100 anys, fins a la residència Casal Verge de Montserrat, on viu l’home més gran, Mateo García, de 96 anys. L’alcaldessa Glòria Casaldàliga, i la Pubilla i l’Hereu de Balsareny, Bika Soler i Èric Medina, van oferir un ram de flors a aquestes dues persones. 



Al Casal, el regidor de Cultura, Jordi Vilanova, va dir unes paraules per retre homenatge a la gent gran; va agrair la col·laboració dels balsarenyencs, de les entitats i dels treballadors de l’Ajuntament en aquesta festa; i va esmentar que, de fet, la persona més gran que viu ara a Balsareny, és Miguela Moreno Del Fresno, de 101 anys (al novembre en farà 102), que és de fora però resideix al Casal Verge de Montserrat, membres del qual li van lliurar també un ram de flors.  

 

Formava part de la Cercavila gairebé tot el folklore local, que va oferir les seves ballades d’honor, tant al davant de la casa de la Dolors Jo com al pati del Casal, davant d’en Mateo i de la Miguela, com després a la plaça de l’Església: les dues colles geganteres locals;  els Bastoners i Ball de la Faixa de l’Institut Escola, dirigits respectivament per Xavi Vall i Meritxell Mas; i els Dansaires dels Pastorets, amb grups de diferents edats, dirigits per Alba Fontanet, que van interpretar nous balls, entre ells, un vals del grup sènior. 


 
Finalment a les dues de la tarda, al Sindicat, hi va haver el tradicional Dinar de Germanor, al qual van assistir unes vuitanta persones. Tot seguit, un gran ball, a càrrec de Nazarí, amb la participació de més gent, posava punt i final als actes d’aquella setmana tan plena d’esdeveniments.
 
Isidre Prat Obradors
Fotos: Sandra Fàbregas, Isidre Prat, Jordi SarriJordi Vilanova


















































Nota: les fotografies de l'homenatge a la gent gran de diumenge són del Jordi Sarri. Els peus de foto són erronis. Ens en disculpem.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.