dimecres, 16 d’octubre del 2024

Ara fa... 44 anys. Inauguració de la font de la plaça de l’Ajuntament

 
 
El dia 5 de juliol de 1980 (ara ha fet 44 anys), el Consistori va organitzar un acte per inaugurar la font de la plaça de l’Ajuntament. De fet va ser una restauració de la font que l’any 1903 es va construir per celebrar l’arribada de l’aigua de la síquia al poble, com el mateix Ajuntament recordava en l’escrit que va fer amb el títol “la portada d’aigües al poble i la font de la plaça”, que Sarment va transcriure al núm. 55, de l’agost de 1980, i que avui reproduïm en part, pel seu interès històric.
 
«El dia 5 de juliol de 1903, en sessió plenària, l’Ajuntament de Balsareny va aprovar de forma definitiva la portada (o vinguda, tant se val) d’aigües potables al poble. A la sessió, presidida per l’alcalde Josep Escalé, hi van assistir els regidors Marc Soler, Marc Bartomeus, Antoni Gudayol i Josep Obradors.
 
»En el final d’un llarg procés en que davant l’escepticisme de molts balsarenyencs (començant pels mateixos regidors), tal com explicà l’alcalde Valentí Masplà  a la seva Crònica de Balsareny, i la incomprensió i les dificultats d’ordre administratiu i econòmic, es feia realitat una de les millores més substancials a la vida del municipi en tot el segle XX.
 
»Efectivament, [...] el Canal de la Infanta Dª Luisa Carlota de Borbón [canal del Baix Llobregat, construït el 1819, que tenia drets adquirits sobre les aigües del riu] no s’avenia que Balsareny, segons un dret multisecular, tragués de les aigües de la sèquia mig litre d’aigua per segon per a abastiment d’aigua potable, i vint litres per segon per moure les bombes que l’haurien d’impulsar cap al poble. Llavors calia trobar qui pagaria les obres. Es va trobar la manera, o les maneres. Es podia pagar amb diner a la bestreta o bé amb jornals. Així, com a exemple, es va fer aquesta escala de sous: per cada jornada o peonada de bracers, 2,50 pessetes; per cada jornal de carro, 7 pessetes; i per cada jornal de cavalleria major, 6 pessetes.
 
»Unint totes les voluntats i vencent totes les dificultats es va poder arribar a enllestir el pla d’obres, el qual va ser posat sota la direcció de Josep Morral i Alegre. Decisió presa en tal dia com avui, el 3 de juliol de 1903. Així s’acabava una de les il·lusions de l’alcalde Escalé, i un dels més grans beneficis per al poble.
 
»Amb motiu de la portada d’aigües, es van edificar unes quantes fonts. La principal, la de la plaça de l’Ajuntament, la mateixa que avui restablim al seu lloc d’origen, lleugerament modificada a causa d’haver desaparegut una de les seves parts. [...]
 
»Amb aquesta restauració l’Ajuntament d’ara vol retre homenatge a aquells homes i dones que van fer possible la portada d’aigües a Balsareny i de manera especial a Josep Escalè, alcalde d’aquell temps, que va saber convèncer els seus conciutadans de la necessitat d’una tal obra. [...]»
 
Selecció: Joan Prat
Foto: Jordi Piñero (2022)
Mapa del Patrimoni Cultural de Balsareny. Diputació de Barcelona - Oficina de Patrimoni Cultural / Ajuntament de Balsareny.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.