dimecres, 16 d’octubre del 2024

Dia Mundial de la Salut Mental 2024

 
 
El passat dia 10 d’octubre va ser el Dia Mundial de la Salut Mental. Per celebrar-ho, a la Biblioteca Pere Casaldàliga de Balsareny hi van tenir lloc diversos actes, entre ells, una xerrada amb el títol “Benestar Mental: clau per a una vida plena”, el dia 8 a dos quarts de quatre de la tarda, amb l’assistència d’unes vint-i-cinc persones. La xerrada va anar a càrrec de Fabian Contreras, psicòleg referent de benestar emocional de l’Equip d’Atenció Primària Balsareny-Navàs.
Fabian Contreras és un dels professionals del nostre CAP Balsareny-Navàs, i també atén altres pobles de la comarca, com Súria, Callús i Valls de Torroella. Com ell mateix va dir, actualment també podem comptar amb altres serveis al nostre CAP, que sovint la gent desconeix, com els d’un fisioterapeuta, una nutricionista i un higienista dental.
 
Durant gairebé una hora i mitja, en Fabian va fer una extensa presentació, amb acompanyament digital, en què va proporcionar informació i eines pràctiques per promoure el benestar emocional, gestionar l’estrès i prevenir problemes de salut mental, tot fomentant tècniques d’autocura. Va parlar dels sentiments i les emocions (tristesa, eufòria, ira, felicitat, por...), dels trastorns comuns, com l’ansietat i la depressió; i de com fer-hi front, mitjançant hàbits saludables, com l’exercici físic i una bona alimentació.
 
Al llarg de la xerrada, va haver-hi molt bona connexió i participació de la gent, que feia preguntes i, en alguns casos, explicava les seves experiències. També hi van haver diversos exercicis de meditació, relaxació i estiraments musculars.

 
Durant l’acte, la bibliotecària, Ana Pérez, va presentar també una mostra d’objectes agrupats en un “aparador cultural”, que es pot veure en una de les fotos adjuntes, i que és el resultat del Grup de Treball sobre Salut Mental de les biblioteques del Bages i el Moianès, en col·laboració amb el Servei Prelaboral de la Fundació Ampans, dirigit per Núria Serra. A l’aparador hi havia una tria de llibres i pel·lícules relacionades amb salut mental, així com diversos objectes de fusta, únics en valor social i ambiental, fets manualment per membres d’Ampans,  en un projecte per a la recuperació de mobles i residus.  A l’aparador de Balsareny, que s’ha pogut visitar durant aquest mes d’octubre, hi havia, per exemple, un hotel d’insectes, un separador de llibres i altres objectes.

 
Per altra banda, el dimarts dia 15, a les 7 de la tarda, va tenir lloc, també a la Biblioteca, el col·loqui habitual de cada mes del Club de Lectura, que, en aquesta ocasió, també va estar dedicat a la salut mental, amb el llibre El curiós incident del gos a mitjanit, de Mark Haddon, on el protagonista és un nen amb un Trastorn de l’Espectre Autista. Durant més d’una hora, la vintena d’assistents van establir un col·loqui molt participatiu sobre aquesta malaltia, amb l’acompanyament d’Esther Casaldàliga, que va explicar la seva experiència amb el seu fill Alexandre.
 
Isidre Prat Obradors
Fotos: Ana Pérez Hidalgo

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.