dilluns, 21 d’octubre del 2024

Neteja popular del Repeu

 
 
El dissabte 19 d’octubre, des de les 10 i fins passada la 1 del migdia, vàrem muntar una neteja popular al Repeu. Es tractava d’un acte programat, des de feia temps, per la Comissió de Medi Ambient de Balsareny Educa, però que es va fer coincidir amb l’inici de la campanya “Mou-te pel residu zero”, de la qual parlem en aquest mateix Sarment.



 
A la jornada hi va participar una quarantena de persones de totes les edats. Vam començar a la plaça de l’Església, amb un esmorzar, amb coca, begudes i cafè. Mentrestant, es van anar preparant totes les eines, sobretot pinces, curtes i llargues, bosses petites i grosses, i guants; també alguna escombra i recollidor. La majoria del material el va facilitar l’empresa “Go Zero Waste”, coordinadora de la campanya esmentada.

 
Cap a les 10.30 del matí va començar pròpiament la neteja, amb la distribució de la gent, per grups, entre l’inici del Repeu, a les escales de la rectoria, fins al final, on hi ha l’Aqüeducte de Santa Maria i el Pont del Riu. Si bé hi havia trams força nets, es van trobar diverses zones, com el racó de la Font dels Enamorats, on hi havia moltes deixalles. A part del camí, hi havia molts residus (segurament alguns de ben antics) a la cinglera que separa el Repeu dels horts i la Riera del Mujal; però gràcies a alguns membres del Centre Excursionista, que es van penjar amb cordes, es va poder netejar molt bé. Resta, per a una altra ocasió, plantar cara als residus que algú va llençar un dia per la cinglera i van arribar al capdavall (als horts). 





La cinglera del Repeu abans de la neteja

La cinglera del Repeu després de la neteja

Per altra banda, un grup de treball es va dedicar a pintar una part de la paret on hi ha la Font dels Enamorats, per tal de tapar-hi els “grafiti”; i ara ha quedat molt més elegant. 

 
Els residus estaven molt barrejats i es van haver de col·locar al “rebuig”, tot i que alguns es van poder seleccionar (com llaunes i plàstics); i algun inclús es va destinar a reutilitzar-los. Totes les deixalles recollides es van dipositar a les bosses, grosses i petites, i es van agrupar a la plaça de l’Església, amb un cartell al davant que deia “Tota aquesta brossa l’hem recollida al Repeu”. Hi va romandre uns dies, per tal que la gent ho pogués veure. Altres cartells es van instal·lar de forma fixa al llarg del camí, recomanant gaudir de l’espai sense embrutar-lo i recollir els excrements de gossos.






També es va aprofitar per plantar, a banda i banda de la Font dels Enamorats, diversos testos de plantes amb flors, que fan més bonic aquell raconet. 



 
Cap a la una del migdia, un cop acabada la feina, hi va haver un vermut per a tots. També es van repartir bosses reutilitzables de diferents tipus per a tothom; i vàrem acabar amb la fotografia de rigor. 



Agraïm la participació activa de l’Ajuntament, el Centre Excursionista i el Cercle Cultural, com també l’Institut Escola, que ha treballat el tema al centre i traurà profit de les dades sobre les quantitats de deixalles recollides —que, quan les tinguem, seran publicades també a Sarment.
 
Tant de bo, l’activitat que hem portat a terme, com aquesta mateixa crònica si arriba al màxim de gent possible, serveixin per adonar-nos cada dia més de la importància de les famoses “tres erres” dels residus: “reduir”, “reciclar” i “reutilitzar”.
 
Balsareny Educa
Fotos: Isidre Prat / Alfred Selgas

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.