diumenge, 4 de juny del 2023

El Marc i la Maria tornen a la Festa de les Trementinaires

 

Com fa un parell d'anys, enguany els Geganters i Grallers de Balsareny han participat en la 23a Festa de les Trementinaires de la vall de la Vansa i Tuixent.

 
Aquesta Festa commemora l'ofici itinerant de les trementinaires, que es va desenvolupar majoritàriament per dones de la vall durant els segles XIX i XX. A mitjans del segle XIX, a conseqüència d'una crisi econòmica a causa de l’entrada del model econòmic capitalista, l’economia que fins al moment havia sostingut la vida a la vall, basada en l’agricultura d’autoconsum entre terres properes i en la ramaderia, amb escàs comerç exterior, va veure 's afectada. Les famílies que es van quedar a la vall, amb menys recursos i generalment sense terres, davant la falta de diners per atendre les demandes de l’estat, van haver de buscar altres vies. Va ser en aquest context en què moltes dones de la vall van decidir treure profit dels seu coneixement de les plantes, les seves virtuts medicinals i dels processos d'elaboració dels seus remeis; coneixements transmesos de mares a filles.

 
Les trementinaires, aprofitant la saviesa popular transmesa oralment a través de generacions, es van dedicar a recórrer a peu els pobles de Catalunya venent plantes medicinals, trementina, bolets secs, olis elaborats a partir de la trementina, i altres productes naturals amb propietats curatives, que elaboraven a partir del que els oferia el seu entorn natural. Els seus productes guarien malalties com refredats, bronquitis, pneumònia, diftèria, fractures, inflamacions, etc. La preparació d'ungüents i medicines naturals per part de les dones de la vall era una activitat que es desenvolupava des d'antic. L'any 1623 Magdalena Barber, veïna de Sant Pere de la Vansa, declarava que algunes dones eren acusades de bruixeria, quan en realitat eren dones sàvies. 


 
La Festa de les Trementinaires reuneix cada any centenars de visitants. que gaudeixen, a part d'un magnífic paisatge, d'ambientació teatralitzada, tallers, xerrades, exposicions, rutes i itineraris, cants populars, danses tradicionals, música, foguera de plantes aromàtiques, fira d'herbes remeieres i productes naturals... Més d'una trentena d'activitats que omplen de cultura la vall de la Vansa. 

 
El vincle dels Geganters i Grallers de Balsareny amb aquesta bonica vall de l'Alt Urgell ve donat pel "Bonic conte d'en Marc i la Maria", conte dels nostres gegants, el qual fa referència a les remeieres de la Vansa. El conte explica que el traginer Marc arriba a Balsareny amb les sàrries plenes d'herbes i flors que unes àvies trementinaires de Tuixent li havien donat per guarir el nostre poble.

 
Així, el 21 de maig, l'alcaldessa de Josa i Tuixent, Marta Poch, va rebre els nostres gegants al patí de l'escola de Tuixent, des d'on iniciàrem una petita cercavila junt amb els seus gegants i la seva colla gegantera —que aquest any, a més, estrenava un capgròs: un retrat d'en Pep Jaumet, un dels cantautors més populars del Pirineu. En Francesc, cap de la colla gegantera de Tuixent, ens va agrair també la nostra visita, i es va mostrar disposat a visitar Balsareny amb els seus gegants. Amb molt de gust ens mantindrem en contacte. 

 
Volem fer especial agraïment a Lina Sevillano, responsable del Museu de les Trementinaires, qui ha estat la nostra persona de referència els darrers anys, i amb qui volem continuar teixint aquesta afectuosa relació entre els dos pobles: l'un, amb les dones trementinaires fent de tragineres de remeis i de salut; i l'altre, sent camí de traginers i d'esperança.
 
Text i fotos: Jordi Vilanova
 









Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.