dilluns, 5 de juny del 2023

‘Pere Llibertat’ a l’institut escola

 
 
El dia 19 de maig els alumnes de primer i segon d’ESO de l’institut escola Guillem de Balsareny van representar l’obra de teatre que porta per títol “Pere Llibertat” i que és el resultat del treball per projectes realitzat per aquests alumnes durant el curs sobre les causes del bisbe balsarenyenc Pere Casaldàliga.

 
L’obra l’ha escrit i dirigit Climent Ribera Riera,  que va haver d’adaptar i reduir el guió original per poder-lo representar a les instal·lacions del centre, donat que no es va permetre de fer-ho a la sala gran del Sindicat, tal com estava previst inicialment.

 
Pel mateix motiu, i donada la capacitat limitada de públic que es podia encabir a l’escola, es va decidir de fer-ne quatre sessions, d’uns 40 minuts cadascuna, l’una darrera l’altra, a partir de les 5.30 de la tarda d’aquell divendres. Hi van assistir entre 25 i 30 persones per cada representació, la qual cosa no està gens malament.

 
La sessió, que va resultar ser molt dinàmica, començava al pati del davant de la porta principal, a la zona de la gespa. Tot seguit el públic passava cap al vestíbul del centre i cap al passadís, on hi havia uns murals sobre fusta elaborats pels alumnes, amb unes frases, amb lletra grossa, sobre les causes del bisbe Casaldàliga. Finalment el públic arribava al gimnàs, on es podia seure, per veure la part final de la representació.

 
L’argument de l’obra posa en relleu uns adolescents que han de fer un treball i en parlen, tot sortint de l’escola, però només recorden que l’han de fer sobre un tal Pere. A poc a poc van descobrint que no es tracta de Sant Pere, ni del Pere Tàpies, ni del rei Pere III, sinó que es tracta del bisbe Pere Casaldàliga, fill de Balsareny. Les noves tecnologies els en donen informació a l’instant i així, gràcies al mòbil, van esbrinant el context d’allò que serà el seu treball: què és un bisbe, quins símbols l’identifiquen, què és una diòcesi o bisbat, i una catedral, etc. Quan en veuen una imatge, s’adonen que el Pere no sembla un bisbe, de tan senzill que va vestit. També se’ls desperta un esperit crític a l’hora de parlar de temes com la religió. Després troben un munt de llibres del bisbe Pere, que els ajuden a conèixer la seva vida i els seus pensaments i reflexions, i reciten poesies seves.

 
En la segona part de l’obra, els actors, tot fent ressenyes de la biografia del Pere, reciten frases i poesies seves; i representen alguna situació quotidiana, on es fa palès el seu missatge (aquesta part era al principi més extensa, però es va haver de simplificar). Cadascun d’aquests actors representaven un valor, una virtut, de les que en Pere ens va transmetre i per les quals va lluitar tota la seva vida: l’esperança, la llibertat, la coherència, la solidaritat, l’amor, la dignitat, el compromís, la justícia, la pau, la fe... 

 
Des de Sarment volem felicitar els joves actors, per la seva bona feina, a favor de divulgar les causes del nostre balsarenyenc més universal, i per les seves bones aptituds com a actors, els quals van estar molt satisfets perquè saben que els va sortir molt bé i perquè el públic els va ovacionar fortament. Així mateix, felicitem l’autor del guió i director de l’obra: gràcies, Climent! Esperem que una activitat així tingui continuïtat el curs vinent.
 
Text. Isidre Prat Obradors
Fotos: Alfred Selgas



























Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.