diumenge, 25 de juny del 2023

La XXV Roda Coral 2023 Bages-Berguedà homenatja mossèn Joan


 
El dia 24 de juny, Sant Joan, va tenir lloc a la sala Sindicat de Balsareny la XXV Roda Coral Bages-Berguedà, que arribava al nostre poble després d’haver cantat a Gironella el 6 de maig i a Monistrol de Montserrat el 18 de juny, i que enguany s’ha dedicat a recordar i homenatjar la persona de mossèn Joan Bajona. Davant u
na sala plena, el president de la Coral Sant Esteve de Balsareny, Josep Creus, va donar la benvinguda als assistents recordant la figura del fundador de l’entitat, i va inscriure aquest acte en el conjunt de celebracions del 60è aniversari de la Coral, fundada per mossèn Joan el 1963.



Va obrir el concert la Coral Sant Esteve de Balsareny, dirigida per Marc Comabella, acompanyada al violí per Sergi Renom, a la bateria per Pau Bombardó i al piano pel mateix Marc Comabella, amb la soprano convidada Clara Renom (recordem el magnífic concert que ens va oferir la passada Festa Major amb el seu germà Sergi al violí i amb el Marc al piano). La Coral va interpretar un medley musical amb peces del grup Abba, amb arranjaments de Josep M. Conangla, i l’espiritual negre Oh Happy Day, amb arranjaments d’E. Hawkins i amb Laia Carulla com a veu solista.  





Seguidament va actuar el Grup Vocal V9 de Viladomiu Nou, que també dirigeix Marc Comabella juntament amb Carles Rutlló, amb Marc Comabella al piano i Pau Bombardó a la bateria. Van interpretar el motet Ave Verum Corpus (K618) de W. A. Mozart; Per què he plorat? i la Cançó d’Osman, del musical Mar i cel d’Albert Guinovart; i El bandoler, de Lluís Llach, del projecte “Passejant Llach”.





A continuació, la Coral Font del Fil, de Manresa, dirigida per Mariona Soldevila Sala i amb Montserrat Casas al piano, va interpretar aquestes cançons: Allelujah, de Leonard Cohen; Tornarem, de Lax’nBusto; la sardana Maria de les trenes, de Josep Saderra i Puigferrer, i El reloj, de Roberto Cantoral.




Tot seguit, la Coral Santa Maria d’Avià, dirigida per Xavier Llobet, va oferir les havaneres Ciutat de Parella, amb lletra i música de Deseado Mercadal, i Vestida de nit, de Càstor Pérez i Glòria Cruz; el tango Volver, amb lletra d’Alfredo Le Pera i música de Carlos Gardel; la sardana L’oreneta de Queralt, amb lletra de Neus Ballarà i música de Manuel Oltra; i Alegria, del grup Antònia Font, amb música de D. Martell.




Finalment va ser el torn de la Coral Jove de Sant Bartomeu de Casserres, dirigida per Paula Boix i Job Casas, que van cantar Escriurem, de Miki Núñez; L’ametller, de Josep Ollé; Cançó de bres per a una princesa negra, d’Antoni Rodríguez, i Esclat de cançó, de Carme Camps.
 






Abans de la cloenda, el rector de Balsareny, mossèn Antoni Bonet i Trilla, va fer una sentida glossa de la persona i l’obra de mossèn Joan Bajona i Pintó, i també s’hi va referir amb emoció la delegada territorial Bages-Berguedà de la Federació Catalana d’Entitats de Cant Coral, Carme Quintana, que va destacar la importància de les corals a Catalunya, amb més de 500 grups federats, i va emplaçar el públic i les corals d’aquestes comarques a la vint-i-sisena trobada l’any que ve. 





L’acte va acabar amb un cant comú, en què tots els grups conjuntament van interpretar l’Oració al senyor Sant Jordi, poema de Salvador Espriu musicat pel mestre Francesc Vila; i una bonica sardana composta per mossèn Joan Bajona, la Cançó de l’Arc de Sant Martí, abans de cloure la festa amb tot el públic dempeus cantant Els Segadors, l’himne nacional de Catalunya.
 








Aquesta Roda Coral que celebrava les seves noces de plata ha suposat una festa de la música, la veu i la cultura, i ha demostrat l’alt nivell de les entitats corals catalanes, i que hi ha un bon planter, com ho demostra el bon fer del grup jove de Casserres. Totes les actuacions han estat brillants i han merescut l’agraït aplaudiment del públic. Per la part que ens toca com a balsarenyencs, voldria destacar el paper de la Coral Sant Esteve, que commemora els seus 60 anys amb una enorme vitalitat i una destacada qualitat vocal, que reforça les veus més consolidades amb un bon esplet de veus joves. Amb les aportacions dels músics i amb el repertori variat i exigent que proposa la direcció de Marc Comabella, es demostra que —parafrasejant el tango del grup d’Avià— "seixanta anys no són res”; perquè, havent assolit una tan llarga història plena d'èxits, l’entitat té un bon futur al davant i hi fa front amb decisió i empenta. Felicitats i per molts anys!
 
Ramon Carreté
Fotos: J. Vilanova / R. Carreté
Vídeos: Coral Sant Esteve


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.