dimecres, 30 de juny del 2021

Els Vergara, famílies al servei de Balsareny

ENTREVISTA 

 
Juny! Amb el relaxament d’uns dies del nou estiu, aquesta finestra oberta obre els seus ventalls per ser poble i per al poble. I avui hem tingut el goig de poder parlar amb un membre d’aquestes ultimes generacions dels Vergara, servidors de Balsareny.
 
José Luís Martínez Montoya i José Martínez Vergara, conegut també com el “Pepe”, són fill i pare respectivament, i amb ells, concretament amb el José Luis, recordem el seu recorregut comercial. Ens comenta:
 
—Som gent que estima i ha estimat Balsareny tot posant-se al seu servei comercial. Rebesavis i avis del meu pare, que es deia Serafín Vergara, i el tiet Rafael Vergara van venir a viure a Balsareny cap a l’any 1958. Cal dir que tota la família Vergara prové del poble de Serón, a Almeria, i van ser ells, Serafin i Rafael, els primers que varen obrir el punt comercial a Balsareny al carrer de la Creu. Després d’uns anys,  l’establiment va ser regit per uns altres tiets del meu pare, que es deien Rafael Martínez i Maria Vergara, i va ser en arribar la jubilació d’ambdós, quan  l’establiment del carrer de la Creu va passar al meu pare, prenent el nom que tanta gent coneix com “Casa Vergara”, l’any 1989.
 
En José Luís va néixer a Sallent, on va cursar els estudis primaris. Pel que fa als seus hobbies, li agrada llegir, però en l’actualitat no té massa temps per fer-ho. Pel que fa a l’esport, li agrada tot en general. Al José Luís sempre li ha agradat viatjar i conèixer geografies diferents: considera que la cultura del viatge et permet tenir una formació necessària, parlar diferents llengües, conèixer diferents costums, en resum, enriquir la cultura. I d’altra banda, li agrada el cinema i la cultura en general, caminar i conviure amb la parella per fer els dies més agradables i feliços. Com a part del relleu generacional dels Vergara, actualment treballa per Balsareny en conjunt amb la Cadena CONDIS.
 
—A fi de fer palès tot el servei generacional i comercial del cognom Vergara, explica’ns què varen fer els tiets del teu pare després de jubilar-se?
 
—Bé, tal com he explicat, després que l’establiment del carrer de la Creu passés a ser del meu pare, els tiets van anar a la Pobla de Lillet; bé, això va ser abans d’obrir a Balsareny, on varen estar uns 15 anys.
 
—A quants llocs de la geografia balsarenyenca heu estat?
 
—Després del carrer de la Creu, els meus pares varen passar la botiga a la plaça Ricard Viñas i, més tard, on actualment estem: a la plaça de la Mel. Sempre, en totes tres ubicacions, la botiga va portar i porta el nom de “Casa Vergara”.
 
—A quantes cadenes heu representat i en quina us heu trobat més còmodes tant amb el tracte com econòmicament parlant?
 
—Doncs hem format part dels grups IFA, CAD, MIRÓ, DIA i actualment del CONDIS: pel que fa a la segona  pregunta, fou IFA on ens vàrem sentir més còmodes.
 
Gràcies José Luis! I gràcies al Pepe, el teu pare, i a tota la generació dels Vergara. Ben segur que Balsareny us coneix com a servidors. Finalment i personalment hi vull afegir tot un reconeixement especial a tots els treballadors que disposen i fan més amè el venir a casa vostra. Tot al servei de Balsareny. Gràcies, novament.
 
Josep Gudayol i Puig
Foto: Arxiu Vergara

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.