El coronavirus i altres virus
En aquest
article parlaré especialment dels virus, a propòsit de la pandèmia de
coronavirus que estem patint, des del punt de vista biològic i mèdic, amb
permís dels metges. Però ho ampliaré a divulgar una mica tot el món dels
microorganismes, perquè a molta gent li pot interessar.
Els coronavirus
són una família de virus, entre els quals ara ha aparegut el COVID-19. Els
coronavirus afecten les vies respiratòries i així provoquen malalties més suaus
(com el refredat comú) o més greus (com aquest Covid-19 que dona SARS, síndrome
respiratòria aguda). El nostre gran problema és que és molt contagiós; és a
dir, s’encomana molt ràpidament entre persones, augmentant dràsticament el
nombre de casos. Es transmet per petites gotes de saliva que li serveixen de
suport i que traiem per la tos o esternuts, o per contacte directe; per això
una de les millors mesures preventives és rentar-se bé les mans, òrgans amb què
ho fem quasi tot, i no tocar-nos els ulls, nas, boca... amb elles. Una bona
mesura preventiva és també separar-nos almenys a 1 o 2 metres de distància,
perquè en cas d’expulsar gotetes, i amb elles els virus, caiguin a terra i
morin abans de contactar amb l’altra persona. Sembla que també es pot
transmetre per l’aire a través d’aerosols (esprais), on és estable fins a unes
3 hores; i també per contacte amb superfícies contaminades, on pot restar-hi
fins a 4 hores en coure (com en les monedes), 1 dia en cartró, i fins a 2 o 3
dies en plàstics i acer inoxidable (com en aixetes). Per això cal desinfectar
les superfícies.
Com que el seu
nucli d’infecció, que va començar a la Xina, no s’ha deturat allà mateix, cosa
que hauria limitat el fet a una epidèmia, sinó que s’ha anat escampant arreu
del món, diem que s’ha convertit en una pandèmia.
S’està
intentant trobar un medicament per part de científics de tot el món per
inactivar el virus. En aquest moment, és una cursa per veure qui arriba abans a tenir un
tractament i una vacuna. A Catalunya es treballa molt a evitar que els
contactes desenvolupin la malaltia: és el que estan fent els Drs. Oriol Mitjà i
Bonaventura Clotet. Tant de bo es pugui aplicar aviat. També uns científics
alemanys treballen amb una substància que bloquejaria l’enzim (proteïna)
principal del virus que ataca les cèl·lules.
Però què són
els virus, en general?
Des de molts
anys, s’ha dit que un virus es troba al límit entre un ésser viu i la matèria
inerta. Si considerem que la unitat mínima de vida és la cèl·lula, aleshores
els virus no són realment éssers vius, perquè no tenen la maquinària cel·lular:
és que els falta quasi tot! Però, en canvi, no els manca una part fonamental de
les cèl·lules: el material genètic; i això és molt important. En realitat un
virus és només un fragment d’àcid nucleic, tancat per una càpsula de protecció,
que pot tenir diverses formes, feta de proteïnes i, segons el cas, amb glúcids
i/o greixos afegits. L’àcid nucleic és propi dels éssers vius: conté gens, que
donen ordres, que en el cas dels virus provoquen malalties, per tant, no són
tan lluny de la matèria viva. Els virus es poden reproduir, facultat dels
éssers vius, però és gràcies al fet que les cèl·lules infectades posen en marxa
la seva maquinària per fer-ne les còpies i escampar-se. Per tant, els virus
sempre són paràsits de cèl·lules: poden ser cèl·lules animals, humanes o també
vegetals, depèn de cada virus (penseu que el primer virus descobert va ser en
un vegetal: el virus del mosaic del tabac, el 1892, per un rus). Fins i tot hi
ha virus que ataquen bacteris: els bacteriòfags.
En el cas dels
coronavirus, l’àcid nucleic no és l’ADN, més comú, sinó l’ARN (àcid
ribonucleic) d’una sola cadena (monocatenari) (com el virus de la SIDA, amb
algunes diferències) i la càpsula de proteïna és esfèrica (d’on ve el nom de ‘corona’),
amb una mena de ventoses unides a ella, on hi ha glúcids i greixos, que els
serveixen per reconèixer i ancorar-se a les cèl·lules hoste, en aquest cas del
pulmó. Quan ens rentem les mans, com que el detergent desfà substàncies
greixoses, desfà també els greixos de la coberta dels possibles virus i els
elimina.
Altres virus
tenen formes diferents de la coberta externa: forma d’hèlix, d’icosàedre, etc.
Quan parlem de
virus, de quina mida estem parlant?
Les mides dels
virus són les més petites que d’alguna manera es relacionen amb éssers vius.
Pensem que els bacteris també són microorganismes, però els virus són de
mitjana 10 vegades més petits encara que els bacteris. El coronavirus mesura
entre 50 i 200 nm (nanòmetres; i 1 nm és igual a la milionèsima part d’un
mil·límetre!). Aquestes unitats només són visibles al microscopi electrònic,
que permet 100.000 augments o més i tot.
Altres
microorganismes: els bacteris
Els bacteris
formen l’altre grup molt important de microorganismes, però aquests ja són
éssers vius al 100% (actualment són el Regne de les Moneres), perquè estan
formats per cèl·lules autònomes, encara que són primitives, sense nucli (cosa
que no passa en tots els altres éssers vius, que tenen cèl·lules amb nucli).
Els bacteris estan protegits per una “paret cel·lular”, capaç de ser trencada
per algunes substàncies. Es va veure que la penicil·lina (descoberta casualment
per Fleming el 1928), produïda per un fong (el gènere Penicillium), atacava aquesta
paret i, per tant, destruïa els bacteris; a partir d’aquí van aparèixer tots
els altres antibiòtics, que fan aquesta funció. Actualment solen ser sintètics.
Per això els antibiòtics són eficaços contra malalties produïdes per bacteris,
mai per virus; per exemple els antibiòtics van bé per a infeccions bacterianes
de la panxa, els queixals, infeccions d’orina..., però mai per atacar qualsevol
virus.
Bacteris del cos humà |
Preventivament
són eficaces les vacunes (iniciades fa una segle per Pasteur, amb el virus de
la ràbia). D’aquestes sí que n’hi ha contra bacteris (en malalties com el
tètanus, la diftèria, la meningitis o la tos ferina) i contra virus (segurament
estem vacunats contra la verola, la pòlio, la rubèola o el xarampió; o contra el
virus del papil·loma humà...). Sovint no estem vacunats contra alguna malaltia
i llavors ens cal passar-la una vegada per quedar immunitzats, com en el cas de
la varicel·la. La vacuna més popular, per ara, és la de la grip, però només val
per un any, perquè el virus muta, canvia cada vegada. Ara esperem que es trobi
aviat la vacuna contra el Covid-19.
Bacteris útils
Però també hi
ha bacteris útils: com a exemples, els que fermenten i ens elaboren aliments
com els derivats làctics (iogurt, formatge) i també tots els que reciclen la
matèria orgànica retornant-la a inorgànica a la naturalesa (als boscos, als
ecosistemes en general), completant així el cicle de la matèria.
A més, des de
ja fa uns anys, els bacteris van ser els primers a utilitzar-se en enginyeria
genètica i això ha permès elaborar al laboratori insulina, hormones i altres
substàncies biològiques i obtenir millores genètiques en medicina (com la
teràpia gènica), en agricultura, ramaderia, etc. Bé, s’utilitzen bacteris per a
moltíssimes coses beneficioses. Pensem que hi ha milers d’espècies bacterianes,
adaptades a tot tipus d’ambients. On no hi arriba un altre ésser, hi ha algun
bacteri: n’hi ha que viuen en aigües termals, o en temperatures baixíssimes, en
llocs més secs o més humits, n’hi ha que viuen a llacs i fan la fotosíntesi
(com les plantes), n’hi ha que resisteixen zones molt àcides, com l’estómac (on
hi ha un pH de 2).
Per últim,
molts bacteris conviuen amb nosaltres al cos humà, sobretot en tres zones: a la
pell, a la boca i al budell. Alguns de vegades ens donen alteracions, com
furóncols, càries, la mala olor de la suor..., però també molts ens són
beneficiosos: ens protegeixen, ens ajuden en el metabolisme...
Els fongs
Hi ha fongs
microscòpics (no parlem aquí dels superiors, els bolets), alguns de perjudicials
i d’altres de beneficiosos també. Entre els primers hi ha els que donen
alteracions com la tinya (que afecta la pell, cabell, ungles...), l’anomenat
peu d’atleta i altres infeccions per fongs. A més hi ha els que fan malbé els
aliments, com el pa, formatges..., que en diem floridures. Entre els fongs
beneficiosos hi ha també aquells que ens elaboren aliments a través de
fermentacions, com els llevats, que fan fermentacions alcohòliques i participen
així de l’elaboració d’aliments com el pa i de begudes com el vi i la cervesa.
Detall dels fongs de la floridura del pa |
Els protozous
Per acabar, els
protozous són unicel·lulars i, com a microorganismes patògens, n’hi ha alguns
de molt destacats, com el que dona la malaltia de la son i el de la malària o
paludisme, importants en països del tercer món, i transmesos per una mosca i
per un mosquit respectivament. També es poden considerar microorganismes, tot i
que són més grans, animals de diferents grups, com els polls i les puces, que
són paràsits.
Isidre Prat Obradors
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.