dilluns, 16 de març del 2020

Biblioteca Pere Casaldàliga i Coronavirus



Com a mesura per contenir l’expansió del COVID-19, des de divendres 13 de març i fins a nou avís les biblioteques i bibliobusos de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la província de Barcelona romandran tancades. En relació a aquest tancament tingues en compte el següent:

  • Els documents que tens en préstec  pots conservar-los a casa fins que les biblioteques puguin reobrir. Ampliem el termini de retorn dels documents prestats fins al 21 d'abril (excepte en el cas d’aquells documents que ja estaven reclamats). Si reps algun avís de retorn de documents, no en facis cas durant aquest temps.
  • Ampliem el termini per recollir els documents reservats fins a 30 dies.
  • Et pots mantenir actualitzat sobre aquestes qüestions a través de les nostres xarxes socials:
així com del portal Biblioteca Virtual. 

eBiblio: préstec electrònic

Recorda que durant aquests dies, i com sempre, pots gaudir dels serveis de préstec digital d'eBiblio (llibres, revistes i pel·lícules). 

eBiblio Catalunya és un servei del Sistema de 
Lectura Pública de Catalunya que fa possible el 
préstec de continguts digitals a tots els usuaris 
amb carnet de les biblioteques públiques catalanes. 
Es pot accedir a aquests continguts a través de 
diferents dispositius: ordinadors personals, 
 lectors de llibres electrònics, tauletes o telèfons 
intel·ligents. 

El servei l'ha promogut el Ministeri de Cultura 
i Esport amb la col·laboració del  Departament 
El servei està disponible a l’adreça http://catalunya.ebiblio.cat. 
També s’hi pot accedir descarregant 
l’aplicació eBiblio, disponible per iOS et Android.

Laboratori de lectura ‘El Calaix de l’artista’




La primera trobada de lectura en família d’aquest any ha estat dedicada al món dels il·lustradors i les il·lustradores de contes infantils. Sota el nom ‘El Calaix de l’artista’ hem reflexionat sobre qui és un artista, què és ser creador… i hem arribat a la conclusió que, en una matèria o una altra, tots som uns artistes: uns dibuixen molt bé, altres en saben cantar, altres fan la tombarella i cauen de peu, alguns saben explicar contes… Tothom tenim unes habilitats que ens fan especials.


En el laboratori es treballen les diferents tècniques que utilitzen es il·lustradors dels contes infantils: aquarel·la, tinta xinesa, oli, décapage, estampació, etc. a partir de la lectura i observació d’una selecció de contes que venen acompanyats d’una fitxa on cada il·lustrador es presenta i explica com ha fet les il·lustracions. L’activitat s’acaba amb una manualitat que permet desenvolupar la nostra creativitat.



Per altra part, el conte que dona nom a aquest taller, ‘El Calaix de l’artista’ de Joan Barrets i Anna Terricabres, ens explica de forma molt poètica què podem trobar en el calaix d’un artista: petxines, fotografies antigues, cartes d’amor, … gotes de pluja i gotes de mar; sembla ser, que en els calaixos hi ha objectes, però en realitat el que hi ha són RECORDS.

Aquest laboratori l’hem fet amb els nostres amics de la Fundació AMPANS, el dilluns 2 i 9 de març. Vam comptar amb l’ajuda del balsarenyenc Paco Haro, que va explicar com es dibuixa amb tinta xinesa i va guiar la part pràctica.


El dimarts 10 de març el vam fer amb un grup de 12 nens i nens amb les seves famílies i s’ho vam passar molt bé. En aquesta ocasió, la creació final va ser la decoració d’una capsa per guardar els seus records i els seus secrets.

Tertúlia literària amb Jenn Díaz

El Club de lectura d’adults de la Biblioteca té previst comptar amb la presència de l’escriptora Jenn Díaz el dijous 30 d’abril a les 19 h. per comentar dos dels seus llibres Vida familiar, guanyador del premi Mercè Rodoreda 2016,   i Mare i filla. L’acte estarà obert a tothom i si voleu llegir prèviament els llibres, només caldrà que passeu per la biblioteca i us els deixarem en préstec.

Realitzem aquesta activitat amb el suport de la Institució de les Lletres Catalanes i dintre del programa Lletres en viu.


Vida familiar, de Jenn Díaz, inclou 16 històries que narren i expliquen escenes quotidianes i familiars amb les quals els lectors es poden sentir identificats. Una filla que es separa de la seva mare o el primer amor d'un adolescent que a la vegada viu la seva primera experiència amb la mort... Històries quotidianes amb les quals els lectors es poden sentir identificats.

Mare i filla és un títol que, a priori, individualitza i concreta molt la nostra atenció lectora en dos possibles personatges, però quan ens endinsem en la lectura de la novel·la descobrim que aquests mots no fan referència a una mare i a una filla, sinó que són moltes les mares i moltes les filles que desfilen al llarg d’aquestes pàgines. 

Jenn Díaz
Jenn Díaz (Barcelona, 1988) té una de les carreres literàries més ben encarades de la narrativa recent. La seva és una literatura fonamentada en la contemplació, en la mirada, en la radiografia (minúscula però detallada) dels instants quotidians. No és casual que la seva filiació literària l'haguem de trobar en noms com Ana María Matute, Natalia Ginzburg, Clarice Lispector o Carmen Martín Gaite. L'eloqüència dels silencis, la descripció de tragèdies soterrades, la maternitat i els lligams (i conflictes) familiars formen part del paisatge narratiu de Jenn Díaz.

Text i fotos: Ana Pérez Hidalgo


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.