dijous, 1 de novembre del 2018

Projecte pilot de contenidors

L’AJUNTAMENT INFORMA


Projecte pilot de contenidors tancats amb control d’accés

Un projecte del Consorci del Bages per a la gestió de residus, amb la implicació dels Ajuntaments de Balsareny, Rajadell i Sant Fruitós de Bages 

En què consisteix?

El sistema d’identificació de l’usuari i contenidors amb control d’accés és un sistema de recollida de residus que consisteix a limitar l’accés a determinats contenidors i identificar els usuaris per afavorir que es faci un ús correcte dels de recollida selectiva i, així, promoure un canvi d’hàbits entre la ciutadania per augmentar l’índex de reciclatge.

Amb el nou sistema de recollida, s’instal·laran contenidors de resta i orgànica amb control d’accés. En el cas de la resta (l’única fracció que no és aprofitable i que ha d’anar a l’abocador), els contenidors només es podran utilitzar un dia concret a la setmana, a excepció de les famílies que generin bolquers, que hi podran tenir accés cada dia, prèvia sol·licitud.

Els contenidors d’orgànica també tindran control d’accés, però podran ser utilitzats cada dia. I els contenidors d’envasos, paper i vidre seran d’accés lliure, com fins ara. Es reorganitzaran les àrees de contenidors, de manera que en cada punt de recollida sempre hi haurà les 5 fraccions disponibles: orgànica, resta, envasos, paper i vidre.



On es posarà en funcionament?

A tot el municipi de Balsareny; al de Rajadell; i als barris de la Rosaleda i Torroella de Baix i sector Fàbrica Vermella, de Sant Fruitós de Bages.

Quan començarà?

Després d’una intensa campanya d’informació als veïns, els contenidors es canviaran el dijous 22 de novembre, i el nou sistema de recollida serà efectiu des del divendres 23 de novembre.

Si soc veí/veïna, què he de fer?

Cada família rebrà a casa dues cartes: la primera per informar del canvi de sistema i convocar els veïns a una xerrada pràctica, i la segona indicant quins dies i hores es podrà passar a recollir les targetes identificatives que permetran obrir els contenidors de resta i d’orgànica, juntament amb el kit de material que es lliurarà (cubell airejat i dos paquets de 40 bosses compostables per separar l’orgànica a casa):

Sala Sindicat:
-Del 12 al 21 de novembre (excepte dia 16 a la tarda, dia 17 al matí i i diumenge), d’11 a 14 i de 16 a 19 h

Pista esportiva de Cal Nosa:
- 16 de novembre, de 16 a 19 h
- 17 de novembre, d’11 a 14 h

Les targetes estaran vinculades a l’habitatge: cada habitatge que hagi rebut la carta té dret a 2 targetes.



A partir del divendres 23 de novembre:

Envasos, vidre i paper: es podran portar als contenidors habituals, sempre que es vulgui (continuaran oberts com fins ara).

Fracció orgànica (restes de menjar i petites restes vegetals que es separin a casa) es podrà portar sempre que es vulgui als contenidors d’orgànica, però s’hauran d’obrir amb la targeta que s’haurà donat prèviament. Quan s’acabin les bosses compostables que es donaran a les reunions inicials, se’n podran aconseguir de noves, i de forma totalment gratuïta, en una màquina expenedora a l’entrada de l’Ajuntament.

També es podran aconseguir bosses a les deixalleries de Sant Fruitós de Bages, Sant Joan de Vilatorrada i Navàs.

Fracció resta (aquells pocs residus que no es poden reciclar, com restes de pols d’escombrar, bolígrafs, burilles, cabells, excrements d’animals, compreses i tampons…): s’ha de dipositar als contenidors de rebuig, que caldrà obrir amb la targeta. Aquests contenidors només seran accessibles els diumenges de 0 a 24 h.


Què passa si s’utilitzen bolquers?

Si a la família hi ha nadons o gent gran que utilitzi bolquers, cal fer-ho saber quan es reculli el kit a la reunió informativa, i es donarà una targeta que permetrà obrir el contenidor de resta cada dia de la setmana, després d’haver signat el document corresponent. La durada d’aquest permís és de 2 anys i, a partir d’aquest període, caldrà renovar-lo.

I per als establiments comercials?

Els establiments comercials rebran la visita personalitzada dels informadors de campanya per avaluar la seva situació, característiques i necessitats. Se’ls entregaran contenidors o bujols perquè puguin fer la recollida selectiva i s’acordarà, en cada cas concret, si se’ls passarà a recollir porta a porta o si hauran d’utilitzar els contenidors amb targeta de la via pública.

On adreçar-se davant qualsevol problema?

Durant els primers mesos és probable que hi hagi informadors ambientals als carrers i places del teu municipi. Però, per qualsevol dubte, consulta, problema o comentari, cal adreçar-se sempre al telèfon informatiu 605 332 840, trucant o enviant un whatsapp, i es posaran en contacte amb l’interessat ràpidament. A més, hi ha establerts uns punts i horaris d’informació des del dia 22 de noviembre fins a l’1 de març, cada dijous, de 12 a 14 i de 17 a 19h.

Què cal fer amb els residus voluminosos?

La gestió de la recollida de voluminosos (mobles, matalassos, etc) es gestionarà a través del telèfon centralitzat 605 332 840, al qual cal trucar per concertar el servei de recollida de voluminosos. Cada família podrà aportar un màxim de 4 objectes en cada recollida de voluminosos concertada telefònicament.

Què es vol aconseguir?

Aquest sistema vol promoure que les famílies que encara no separen els residus a casa millorin els seus hàbits de reciclatge. Utilitzaran molt menys el contenidor de resta i, en canvi, es potenciarà la separació de residus a casa i la recollida selectiva de les fraccions que es poden valoritzar: orgànica (que es converteix en compost), i envasos, paper i vidre, que es poden reconvertir en nous productes.

En alguns territoris del País Basc ja està implantat aquest sistema i ha permès duplicar la recollida d’envasos, paper i vidre, multiplicar per 3 o per 4 la recollida d’orgànica, i reduir a la meitat la recollida de fracció resta.


En altres països europeus també estan utilitzant aquest sistema:

- Liubliana (Eslovènia): 60% de recollida selectiva
- Concesio i Cossato (nord d’Itàlia): 74% de recollida selectiva
- Seül (Corea del Sud): 68% de recollida selectiva

Quina és la nostra situació actual?

Els municipis consorciats (Bages i alguns municipis del Moianès) estan estancats per sota del 40% de recollida selectiva; és a dir, només aporten el 39% dels seus residus als contenidors d’orgànica, envasos, paper i vidre, i a les deixalleries. La resta va a parar al dipòsit controlat de residus de Bufalvent (abocador), on els residus són tractats i enterrats, però finalitzen la seva vida útil, amb l’enorme i innecessària despesa ambiental i econòmica que això comporta.

Del total de residus que arriben a l’abocador, n’hi ha més de la meitat que es podrien haver valoritzat si s’haguessin dipositat al contenidor correcte. Només un 25% de tots els residus que generem corresponen realment a la fracció resta (la que no es pot aprofitar i ha d’anar a parar al dipòsit); el 75% restant es pot reciclar i valoritzar.

Els municipis que han començat a aplicar sistemes alternatius de recollida (en el cas del Bages ja hi ha diferents pobles que estan fent el porta a porta) dupliquen els seus índexs de recollida selectiva en molt poc temps. El sistema de contenidors amb control d’accés s’alinea amb aquest objectiu, però amb la diferència, respecte del porta a porta, que pot ser més còmode per a la ciutadania –ja que no hi ha restriccions horàries per portar envasos, vidre, paper i orgànica als contenidors corresponents– i, alhora, més eficient per al medi ambient i l’economia.

Què passarà si no fem res per augmentar la recollida selectiva?

Que no complirem la normativa, que preveu que el 2020 es recicli, com a mínim, el 60% dels residus totals.

També es penalitzarà econòmicament els municipis: el cànon establert fa pagar una quantitat per cada tona que porta al dipòsit (els residus que no han estat separats prèviament a casa) i aquest preu està creixent de forma exponencial els darrers anys i ho continuarà fent els propers.

El telèfon d’informació que estarà sempre al vostre servei és el 605 332 840.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.