dijous, 1 de novembre del 2018

Aplec del Roser



Com és tradició, i en el marc de la Setmana de la Gent Gran, el dia 29 de setembre es va celebrar l’Aplec del Roser a l’església de Sobirana de Ferrans. Aquest any la missa va ser presidida per mossèn Joan Hakolimana, rector de la Seu de Manresa i president de la comunitat de canonges. A la foto, amb mossèn Antoni Bonet, rector de Balsareny, i els assistents a l’acte.


Sant Ramon de Sobirana de Ferrans

L'església romànica de Sant Ramon de Sobirana de Ferrans  és una antiga parròquia –restaurada pels canonges de la Seu de Manresa, propietaris de l'heretat–; curiós temple de dues naus, una de les quals molt curta, amb volta és de canó lleugerament apuntada; i dos absis amb volta de quart d’esfera. L’església data del segle XII i es va ampliar el segle XIII, quan es va bastir el campanar, i al XIV amb la segona nau. Va estar dedicada a Sant Domènec, Santa Maria i Sant Joan; modernament, a Sant Ramon. El 1979, després d'una restauració, fou beneïda i restablerta al culte. 

La planta d'aquesta església, composta de dues naus, és quelcom excepcional: les dues naus són completament independents i sols una arcada permet de passar de l'una a l'altra. Dos arcs apuntats uneixen la nau principal amb l’absis. A l’absis hi ha dues petites finestres de doble esqueixada. L’element més significatiu és la portalada d’accés, a la paret de migdia, amb tres arcs de mig punt en degradació, formats per dovelles; cal prestar atenció a les interessants decoracions, actualment molt malmeses, concretades en motius vegetals i geomètrics, botons i una figura que sembla antropomorfa. 

Sarment
Foto: R.Calveras

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.