dissabte, 9 d’octubre del 2021

Imatges de Balsareny


Continuem aquest mes d’octubre amb una nova fotografia d’algun racó del nostre poble. Aquesta és molt fàcil per als que, poc o molt, volteu pel municipi fent caminades, anant amb bici, etc. A quin monument important correspon i quines dades en sabem? 

Posarem la resposta d'aquí a uns dies. 

Text i foto: Isidre Prat

Resposta a la imatge de Balsareny

La imatge correspon a Sobirana de Ferrans. Concretament, a la foto es veu la cara est (més aviat nord-est) de l’església romànica de Sant Ramon, dels segles XII-XIII, on es poden apreciar els dos absis (el gros, central, i un de lateral), rodejats externament per dos històrics lledoners. Al darrere es veu la part alta de l’antic campanar. La façana principal es troba al costat, de cara al sud-est, i, pel costat sud-oest, hi ha adossat el mas Sobirana, del qual veiem una petita part, amb un terrat, a l’esquerra de la foto. Aquest mas en té un altre d’unit, per l’altre costat, que és el mas Cortès de Ferrans. 

El nom de Ferrans ve de la vall de Ferrans del dessota, que va ser el primer nucli habitat de Balsareny, ja al segle X. L’església, que havia estat parroquial, actualment és propietat de la Seu de Manresa, que la va restaurar l’any 1979; està ben conservada i es pot visitar. 

Des de la restauració, precisament ara en aquesta època, pel Roser d’octubre, s’hi celebra un petit aplec; actualment es fa el primer dissabte d’octubre al migdia, amb missa i, a la sortida, coca i moscatell (els primers anys hi havia sardanes). 

Isidre Prat
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.