dijous, 21 d’octubre del 2021

En Marc i la Maria es retroben fent cercavila

GEGANTERS I GRALLERS DE BALSARENY

 
El passat dia 10 d'octubre la colla de Geganters i Grallers de Balsareny, amb els nostres gegants, Marc i Maria, vam participar en la XXXIX Trobada de Gegants de Sant Joan de Vilatorrada. va ser una trobada molt especial: per primera vegada, des dels inicis de la pandèmia, van poder retrobar-se fent cercavila! Aquesta activitat havia estat suspesa o restringida per les autoritats des del març de 2020. 

 
Hi vam ser al costat de les colles d'Artés, Callús i Puig-reig, a més dels amfitrions, la colla de Sant Joan de Vilatorrada, amb la seva imatgeria: la geganta, Roser la filadora, i el gegant, Joanet del Cardener, construïts per Manel Casserras Boix l'any 1982. També hi eren presents els seus gegantons: l'Home del Palilllo, construït l'any 1983 per Francesc Cisa; i la Martina de Torroella, construïda l'any 2019 per Toni Mujal. 


Després de l'alegre i desitjada cercavila, la qual tothom celebrava –n'eren evidents les mostres del públic–, en les ballades finals a la plaça major, els gegants de Balsareny van tenir el goig de formar part d'uns lluïts balls, entre els quals destaquem el Ball de Cintes que ens va oferir l'Esbart Dansaire de Sant Joan de Vilatorrada, juntament amb Roser la filadora, la geganta. Va ser un ball molt vistós i alegre. L'esbart i la filadora, units per unes cintes de colors vermell i groc, es dirigiren al bell mig de la plaça major; allí l'esbart, tot ballant al voltant de la Roser, donava forma a uns bonics creuaments de cintes, visibles en el cos de la geganta. 


 
Popularment el ball de cintes és una dansa-joc en què els balladors, vestits de colors o de blanc, van trenant cintes de colors entorn d'un braç aixecat, del qui les agafa totes per un cap, o bé entorn d’un pal molt alt, que a vegades sosté una gran magrana de cartó d’on pengen les cintes. La magrana, que conté flors, s’obre un cop fet el trenat i es tanca al final de tot, és a dir, quan, havent fet moviments inversos als primers, els balladors han desfet el teixit.
L’ús del pal és freqüent a Mèxic, Veneçuela, etc., mentre que el del braç aixecat és popular a Catalunya. Antigament a Balsareny també s'havia ballat. 

 
La colla gegantera de Sant Joan de Vilatorrada forma part de l'entitat cultural “la Verbena”, fundada l'any 1918 per un grup de persones amants de l'art i la cultura; des dels seus inicis ha promogut l'associacionisme cultural del municipi, i ha participat en infinitat d'actes artístics, culturals i solidaris. En l'actualitat són representats per “la Verbena” de Sant Joan de Vilatorrada els Geganters i Grallers, la Coral, l'Esbart Dansaire i els grups de teatre.
 
Enhorabona i per molts anys!
 
Text: Geganters i Grallers de Balsareny
Fotos: Jordi Vilanova





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.