dijous, 28 d’octubre del 2021

La poesia: el que hauria d’haver estat

CINC MINUTS

“Hi ha una frase del savi i pensador grec Aristòtil que diu: La Història explica el que va passar; la poesia, el que hauria d’haver passat. Que a la nostra vida i, per tant, a la nostra historia li ha faltat i li falta poesia ha estat i és una realitat” (Martí Gironell, diari El Punt Avui).
 
Retrobar-me amb tots vosaltres en plena tardor poètica és una sort que a voltes no se sap veure.
 
Les nou del vespre. El comerç balsarenyenc ha tancat totes les portes. La foscor és aquesta realitat poètica d’un nou dia que s’ha acabat; i la quietud del moment em convida a reflexionar de nou amb tots vosaltres. Avui, tal com llegiu, la literatura i en concret la poesia ens ajuda a ésser més humans. Tal com segueix Gironell: “la poesia és amor, i no oblidem que l’amor, a més a més de donar-nos felicitat, també comporta patir”.
 
Continua: “Un dels poetes que feia versos d’amor —i de dolor— és el que avui fa vuitanta-cinc anys van afusellar: Federico Garcia Lorca. Llegir Lorca avui serveix per ser conscient que no hem avançat, que s’ha retrocedit en els drets i les llibertats de les persones… Lorca deia que la poesia és el misteri que tenen totes les coses”.
 
Sarment, el butlletí mensual que porta ja més de quaranta anys, n’és una prova evident, d’aquest amor que destil·la la POESIA. Per a mostra un botó, perquè ja fa uns mesos que Sarment ens recorda els mots poètics dels nostres poetes catalans. Acabo amb un meu rodolí que últimament el veïnatge més pròxim ha pogut escoltar quan amb la meva veu alta l’he recitat. I fa així:
 
“Tornem a la rutina,   
tornem a començar,   
que tinguem tots un bon dia
i ens puguem estimar”.
 
Josep Gudayol i Puig

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.