dimarts, 2 de febrer del 2021

Reportatge fotogràfic de les obres a la Resclosa dels Manresans

Continuem amb el reportatge fotogràfic d’Alfred Selgas sobre les obres a la Resclosa dels Manresans. 

Fotos del dia 1 de febrer de 2021

L’u de febrer ja es podia observar que s’ha retirat la canonada provisional que portava l’aigua a la boca de la síquia, perquè la part de la resclosa que hi condueix ja està arreglada. Hi han posat un espigó de lloses de pedra per la banda del marge a fi de protegir-lo d’esllavissades. Agraïm al personal de l’obra la seva amabilitat en tirar algunes fotografies de l’interior de la boca de la síquia, dintre de la caseta –sense aigua–, que permet veure’n l’alçada, superior a la d’una persona a peu dret, i com és la comporta que regula el pas de l’aigua, que a partir d’aquest indret baixa canalitzada de forma subterrània per sota del camí de la resclosa, fins que reapareix uns 700 metres més avall. És una perfecta exclusiva, ja que aquestes imatges no les havíem pogut veure mai fins ara.  















Fotos del dia 31 de gener de 2021

El diumenge 31 de gener es podia veure com havien estat netejant pel corriol de la banda dreta del riu, i com havien protegit els arbres autòctons. L’aigua del riu fa dies que baixa molt neta, sota la mirada impassible de les dames amb barret.















Fotos dels dies 25 i 26 de gener de 2021

Els dies 25 i 26 de gener es pot apreciar que la reparació de la resclosa està pràcticament acabada. Aparentment també semblava que s’enduien el tub que portava l’aigua a la boca de la síquia, però en realitat simplement l'han posat més ben ajustat a l’obra nova; sembla que potser hi volen fer un muret de contenció per aguantar el marge del corriol i evitar que caiguin pedres i terra al canal.






















Fotos dels dies 21 i 19 de gener de 2021

En aquestes fotografies es pot apreciar que la reparació de la resclosa sembla que ja està arribant a la fase final. Les obres es veuen força avançades i aparentment ja només queda formigonar el tram on la presa estava en més mal estat, mentre que la part que mena l'aigua a la boca de la síquia ja es veu molt bé. A destacar que han posat una porta al costat de la caseta de la comporta, a la placeta del mirador, per raons de seguretat a fi d'evitar possibles accidents. 





























Fotos del dia 15 de gener de 2021

Avui ja tornava a baixar aigua per la síquia (ahir, no ho sabem, perquè no hi vam anar). A les fotos es pot apreciar per on l'aigua del riu entra a la canonada provisional que la porta fins a la boca on comença la síquia; una canonada que, quan la resclosa estigui totalment reparada, es traurà. També es pot veure com, en els últims 10 o 15 metres abans de la boca, ja no hi cal el tub, perquè la resclosa es veu en bon estat. Aquest matí, quan hi hem anat, no hi treballaven, però hi havia una visita d’obres, amb representació de l’Ajuntament de Balsareny i, creiem, d’Aigües de Manresa, entre altres.  















Fotos del dia 13 de gener de 2021

El dia 13 ja s’està entrant en la penúltima fase de la reparació de la resclosa; després deurà quedar la fase de neteja i altres tasques de condicionament general. A la riba dreta s’han tallat més arbres no autòctons, i també s’ha interromput el tram de resclosa –bastant malmesa, com es pot veure– que desvia l’aigua cap a la síquia per sota de la caseta, mentre preparen la canonada. Aquell dia no baixava aigua per la síquia; diu que al Parc de l’Agulla en tenen reserves per a tres o quatre dies. Els que hi feien festa, com s’aprecia en una foto, eren els ànecs. 



















Fotos del dia 8 de gener de 2021 

Després d’uns dies aturats, els operaris han tornat a la feina i han començat a tallar arbres de la vora dreta del riu –arbres que no són d'espècies autòctones–, mentre que de moment, al centre de la resclosa, que era la part més malmesa i que s’havia protegit per darrere amb el mur de ferradura per poder-hi treballar al damunt, encara no s’hi està treballant per la part de davant, la del baixant. També es va dir que posarien una canonada per portar l’aigua a la síquia, però ara com ara no hi és: l'aigua hi continua arribant desviada directament del riu. El mateix dia 8, un tros més amunt, a l’alçada de la resclosa de la Rabeia i més enllà cap a Sant Esteve, el riu estava glaçat, de la qual cosa el fotògraf va deixar constància. Hem d’aclarir que totes aquestes notes les fem a partir de les observacions pròpies, ja que no disposem d’informació oficial actualitzada sobre el progrés de les obres. 







Fotos del riu glaçat








Fotos de la setmana del 21 al 27 de desembre de 2020
 
La banda esquerra de la resclosa ja està reparada, i a través d'uns quants tubs ja fan passar l’aigua per la banda refeta. Hi han fet com una ferradura per poder treballar al centre de la resclosa, que és el lloc on estava més malmesa. Per la banda dreta baixa el riu per portar l’aigua a la síquia; ens varen dir que hi posarien una canonada, però de moment han desviat el riu amb la ferradura de pedra i fang. 










Fotos del dia 18 de desembre de 2020. Ja han cobert de formigó les pedres que formen la resclosa, i estan posant diversos tubs que cobreixen amb grava. 















Fotos del dia 11 de desembre de 2020. Les formigoneres ja són a la resclosa, i no hi manquen espectadors mirant-s'ho amb interès.









Fotos del 4 de desembre de 2020. Vegeu també, en aquest enllaç, la interessant explicació de Sergi Fonseca a Esgriolem! 




































Fotos del 28 de novembre de 2020

Continuem amb el reportatge fotogràfic d'Alfred Selgas sobre les obres a la Resclosa dels Manresans. Fotos del dia 28 de novembre, en què l'escullera o mur de contenció ja protegeix mitja resclosa, per la qual no baixa gens d'aigua.










El dia 16 de novembre van començar les obres de reparació que l’Ajuntament de Manresa i el Parc de la Séquia tenien previst de fer a la Resclosa dels Manresans, afectada pel temporal Glòria, obres que van generar controvèrsia i preocupació en ambients ecologistes i a nivell de poble, com hem anat informant en butlletins anteriors. 

Al Sarment de novembre s’informa també de l’acord de l’Ajuntament, pres per unanimitat, de subratllar la importància d’aquest espai natural per al poble i demanar als promotors de l’obra que vetllin perquè l’impacte de les actuacions sobre la biodiversitat de l’entorn territorial sigui la menor possible. Confiem que així sigui. 

El diari Regió7 informava el 17 de novembre de l'inici de les obres. De moment s'està actuant per obrir un camí d'accés per la riba esquerra, d'uns 600 metres de llarg. Després també s'obrirà un camí a la riba dreta, passant pel mig del bosc de ribera, amb el compromís que "l'impacte ecològic sigui el mínim". D'aquesta manera es podran posar pedres d'entre 35 i 800 quilos a la llera del riu, a fi de mantenir eixuta la part de la resclosa en què es treballi en cada moment. També es col·locarà una canonada que porti l'aigua del riu cap a la Séquia per tal que no s'interrompi el subministrament. 

En aquest reportatge fotogràfic d'Alfred Selgas anirem donant testimoni gràfic del desenvolupament de les obres. 

Sarment 
Fotos: Alfred Selgas

Fotos del dia 20 de novembre:











Fotos del dia 16 de novembre: 






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.