dijous, 4 de febrer del 2021

Imatges de Balsareny (1)


Aprofitant tot aquest temps de confinament municipal, en què no ens toca més remei que moure’ns pel poble, podem veure-hi força llocs d’interès. Com s’anomena aquest monument i en quin lloc es troba del terme municipal de Balsareny?  
(La solució, més endavant).

Isidre Prat Obradors 

Imatges de Balsareny (solució)
 
La foto correspon a l’Aqüeducte de Conangle, just abans d’arribar al quilòmetre 5, per on havia passat l’aigua de la síquia, tot i que ja fa molts anys que hi ha un sifó al costat i, per tant, ja no passa per dins d’aquest monument. L’Aqüeducte de Conangle separa els termes de Balsareny i Sallent. Per sota també hi passa la Riera de Conangle, que neix al voltant de Cal Castellà, passa pel Serrat de l’Olivar i després per Candàliga, la Caseta del Gener i la zona de la Fodina. Finalment desemboca cap al Llobregat pocs metres més avall del pont de la carretera vella de Vilafruns, un cop ha travessat l’esmentat aqüeducte.
 
Aquesta riera és, segur, força ignorada per molts balsarenyencs, però té la seva importància, perquè es troba just darrere de la muntanya salina de la mina de Vilafruns (de la qual, en l’article d’aquest número de Sarment sobre el relleu de Balsareny, precisament hi posem una foto, com a relleu restaurat). Doncs bé, un cop es va aïllar la runa salina, s’hi va posar ben bé un metre de terra amb compost i es van fer les plantacions, investigadors de la comarca van comprovar que la concentració de sals a la riera de Conangle havia disminuït molt (perquè ja no baixava tant, ni de bon tros, de la runa cap a la riera). 

 
Em permeto de publicar aquesta altra foto, de Jordi Badia (biòleg, de Manresa), de l’any 2012, poc després de la restauració (feta el 2011), on es veu la riera de Conangle, amb aquesta observació: la riba sud de la riera (a l’esquerra de la imatge) estava poblada amb un bon canyissar, en tant que a la riba nord (a la dreta de la imatge), que queda sota del runam salí, no hi creixia res, a causa de la sal infiltrada. Encara no havia donat temps que hi creixés alguna planta de ribera espontàniament; en canvi, sí que la disminució de la sal, en aquesta foto, es manifesta perquè l’aigua està gelada (era al febrer), no només pel fred, sinó també per un fenomen químic que fa que l’aigua sense sal es congeli més ràpidament (la sal fa baixar el punt de congelació de l’aigua, per sota de 0ºC).
 
Isidre Prat Obradors


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.