divendres, 10 de març del 2023

Marxa nòrdica a Sant Pere de Riudebitlles

 

El passat 21 de febrer es va reprendre el cicle de caminades de marxa nòrdica per a persones grans, organitzat per la Diputació de Barcelona, amb el suport de la regidoria d’Esports de l’Ajuntament de Balsareny i del Centre Excursionista de Balsareny.
 
El 29 de novembre ja havíem fet la de Balsareny; ara tocava anar a Sant Pere de Riudebitlles, juntament amb els caminants d’allà, més els de Pineda de Mar i de Castellbell i el Vilar, els tres pobles amb què aquest any compartim itineraris. De Balsareny hi vam anar 37 persones, amb majoria absoluta del gènere femení: 28 dones per tan sols 9 homes. La caminada va ser molt bonica i ens va fer un temps esplèndid.
 
Sant Pere de Riudebitlles, al nord de la comarca de l’Alt Penedès, té uns 2.400 habitants, amb indústria paperera i de serveis i molta activitat cultural i esportiva. Durant la passejada vam visitar, entre altres, el nucli antic, en forma de vila closa amb dos portals que es tancaven a la nit: l’Ajuntament, els carrers estrets medievals, algun antic molí paperer i el casal gòtic dels marquesos de Llió; i la plaça de l’església de Sant Pere, del segle XII ampliada el XVIII. També vam conèixer el riu, Riudebitlles, nom que prové del mot llatí birlas, derivat de berulas, que és com s'anomenaven en llatí els créixens: per això, a l’escut del poble hi ha una branca de créixens al damunt de les claus de sant Pere. Vam visitar la fàbrica tèxtil del Valls, de 1872, amb l’energia generada per una roda de molí moguda per l’aigua de la riera, i després per una turbina que generava electricitat per a tot el poble; i la moderna bassa de les Planes, construïda el 1995, que fa 200 x 90 metres i té una capacitat de 63.000 litres d’aigua. Vàrem ser molt ben atesos i guiats, i després de dinar hi va haver una mica de ball. La següent sortida, el 15 de març, a Pineda de Mar. A veure si s’hi animen els homes!

Text i fotos: Alfred Selgas

























Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.