dijous, 9 de març del 2023

Imatges de Balsareny

 
 
Aquest mes us presentem una nova imatge de Balsareny o dels termes fronterers, per tal que endevineu què és i on es troba, així com si en sabeu donar alguna dada. La solució, com sempre, la publicarem més endavant en aquest mateix blog.
 
Isidre Prat Obradors

Solució a Imatges de Balsareny
 
Es tracta de l’anomenat dolmen de Cornet o dolmen de can Pregones. Es troba, evidentment, a la zona de Cornet, molt propera a Balsareny, per bé que en terme de Sallent. Per anar-hi, si no el coneixeu, cal agafar la carretera d’Avinyó, la BP-4313, fins al quilòmetre 35. Una mica abans d’arribar al 36, hi ha un trencall (no gaire visible), a l’esquerra, amb un indicador de la casa de Serarols. Si continueu per allà (es pot fer amb cotxe) seguiu la pista forestal durant 200 metres. Llavors deixeu la pista en un revolt on surt un camí per l’esquerra, seguiu-lo 25 metres, cap al sud, i mireu al voltant, on veureu el dolmen.
 
És una construcció megalítica, és a dir, un monument prehistòric fet amb pedres grosses. Va ser descobert a principis del segle XX en un estat de conservació molt precari. Tanmateix hi havia un conjunt de peces molt interessants, que avui es conserven al Museu Diocesà de Vic. Segons l’oficina de turisme de Sallent, hi havia una fletxa de sílex tallada en forma de fulla de llorer; un tros de ganivet de sílex; diverses peces perforades, com una rodanxa d’os i una altra de closca; i dos fragments d’anella de bronze amb indicis de plom, ferro i antimoni.
 
A la dècada de 1970 aquest monument va ser restaurat pel FAES de Sallent i això fa que actualment estigui en molt bon estat de conservació. S’hi poden apreciar perfectament la llosa de la coberta i les lloses laterals, que ara estan ben fixades, a banda i banda, per una petita paret de pedres que els dona suport. Per darrere, la roca del bosc de l’entorn fa de paret.
 
Aquest dolmen, per dintre, forma una càmera simple, que segurament feia de sepulcre, però es pensa que un dolmen també podia servir per reclamar un territori i reforçar la identitat grupal dels poblats neolítics. Etimològicament, dolmen, en llengua bretona, significa “taula gran de pedra”.
 
Isidre Prat Obradors
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.