dijous, 9 de març del 2023

Balsareny, amfitrió de la Transéquia

 
 
El passat dia 5 de març es va celebrar la 39a edició de la Transéquia, trajecte que homenatja una de les principals obres hidràuliques medievals més importants del sud d'Europa, que proveeix d'aigua prop de 130.000 persones de la comarca i més d'un miler de regants al seu pas.

Enguany la Transéquia recuperava la seva esplendor, després d’haver estat dos anys condicionada per les restriccions de la pandèmia de la covid. A més dels quasi 500 voluntaris que ho van fer possible, hi van participar en total 3.883 persones, de les quals es van inscriure a Balsareny, punt d'inici del recorregut, 1.047 caminants, 331 bicicletes i 84 corredors. Veïns del municipi i representants d'entitats i associacions, amb el seu valuós treball de voluntariat, els van oferir un bon esmorzar.

Enguany Balsareny hi participava com a poble amfitrió, prenent el relleu de Manresa, que ho fou l'edició passada. Aquesta distinció vol donar a conèixer els atractius dels municipis que uneix la séquia; i Balsareny, en aquest sentit, pot exhibir una gran riquesa cultural, patrimonial i humana.

Per aquest motiu, cap al migdia, al Parc de l'Agulla, on acaba el recorregut, una petita mostra del nostre patrimoni cultural, formada per la colla gegantera Els K+ Sonen, els Bastoners de Balsareny i la colla de grallers i Geganters de Balsareny van presentar alguns dels seus balls a les persones que omplien el parc.

També hi eren presents l'alcaldessa de Balsareny, Noèlia Ramírez, i els regidors Daniel Obiols, Montserrat Gallardo, Josep Solà i Jordi Santasusana, junt amb l'hereu de Balsareny, Jordi Comabella, i la secretària de la Comissió de la Festa dels Traginers, Dafne Molina, que compartien escenari amb la directora del Parc de la Séquia, Laia Muns, i l'alcalde de Manresa, Marc Aloy.

Muns va agrair el treball dels voluntaris i col·laboradors i es va mostrar satisfeta de veure com, de mica en mica, després de les dues darreres edicions marcades per la covid, la Transéquia recuperava el format i augmentava el nombre de participants, amb l'objectiu de situar-se en els propers anys al nivell de les xifres d’abans de la pandèmia.

Noèlia Ramírez es va adherir als agraïments de Muns i va tenir unes paraules també de reconeixement per la representació balsarenyenca que l'acompanyava; i va fer referència, entre altres, a la Festa dels Traginers, com a atractiu destacat del municipi de Balsareny.

Marc Aloy, qui també agraïa el treball realitzat i la presència de la representació de Balsareny com a poble amfitrió, va fer una crida a la responsabilitat i al seny. Tot i que el canal medieval proporciona aigua a la comarca, va dir, aquesta és un bé comú i escàs, i més tenint en compte la sequera i la situació d'excepcionalitat que afecta gran part del país. Va reconèixer el treball dels manresans del segle XIV, amb la construcció d'aquesta obra d'enginyeria impressionant, i va definir la séquia, no sols com un mitjà d'abastiment, sinó també com un símbol d'agermanament entre pobles i d'unió del territori.

Felicitem els organitzadors, els voluntaris i els participants en aquesta nova i reeixida edició de la Transéquia, en la qual Balsareny ha tingut un protagonisme especial.

Sarment
Fotos: Elo Caballero / Jordi Vilanova / Marc Sixto

Esmorzant a Balsareny




































Ballant al Parc de l'Agulla
























Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.