dimecres, 18 de gener del 2023

Els K+Sonen: resum de l'any 2022


Resum de l'activitat de la Colla Gegantera de Balsareny - Els K + Sonen durant l'any 2022
 
Després de les restriccions socials i també culturals dels dos anys anteriors, el passat 2022 vam poder recuperar l’activitat gegantera amb total normalitat. 

 
Vam encetar el calendari, com és de costum, acompanyant l'arribada dels Reis d’Orient amb els nostres músics i el seu repertori nadalenc. La propera activitat ja va ser al febrer, tot participant a la cavalcada de la Festa dels Traginers del nostre poble. La següent setmana, concretament el diumenge de carnestoltes, vam assistir un any més a la trobada gegantera de Sant Fruitós de Bages, que s'emmarca dins dels actes de la Festa de l'Arròs i en cada edició de la qual pràcticament som presents.

 
També hem visitat altres localitats veïnes en les trobades anuals de les quals participem sovint, com ara Santpedor, a l'inici de la tardor, en el marc de la fira de Sant Miquel; i Puig-reig, al novembre, coincidint amb la festivitat de Sant Martí. Per descomptat, també hem acompanyat la colla de Ribes de Freser, al Ripollès, una trobada on any rere any hem sigut presents, sense cap excepció. Aquesta es celebra a mitjans de juliol i acostuma de ser de cap de setmana: el dissabte es fa cercavila i gresca en algun petit poblet de l’entorn i el diumenge se celebra la mítica trobada a la pròpia vall.

 
Amb la resta de trobades procurem fer un calendari força equilibrat, amb pobles veïns i altres més allunyats de la geografia catalana i fins i tot sortint dels límits del Principat. Així, a part que nosaltres coneixem d'altres municipis, assegurem que gent d’arreu visitin Balsareny quan ens tornen l'intercanvi. Com a llocs més propers, aquesta passada temporada hem visitat Navàs, per la seva Fira de Primavera, i Sant Joan de Vilatorrada. Ambdues colles celebraven una gran efemèride: els 40 anys dels seus gegants.

 
El març vam ser per primera vegada a la trobada gegantera del Prat de Llobregat, on vam poder conèixer l’activitat cultural en municipis de l’àrea metropolitana.

 
També per primera vegada, el mes de maig, vam participar a la trobada de Ripoll, bressol de Catalunya. Una trobada en què ja començàvem a intuir allò que seria l’estiu, ja que, tot i ser a certa alçada, la calor ja es feia notar. De Ripoll ens emportem el record de l'emblemàtic nucli històric, tot acabant la cercavila a la mateixa plaça del monestir i tenint el plaer de poder accedir a l'interior d'aquest.

 
L’últim cap de setmana de juliol, després de celebrar la festa del doctor Pep Cañellas, travessàvem fronteres. Per primera vegada la colla va visitar el principat d'Andorra, concretament el municipi de Sant Julià de Lòria, on cal destacar l'ambient festiu que ens va acompanyar al llarg del cap de setmana: amb concerts i disbauxa per a totes les edats. Aquests andorrans no es queden curts a l'hora de celebrar les festes majors!

 
La propera va ser a finals d’agost, a Blanes, de nou fent-hi una estada de cap de setmana,  aprofitant, a més, per fer un bon bany a la platja, que prou convenia amb tanta bonança. Després d'un bon dinar, a mitja tarda es va realitzar la lluïda cercavila pel passeig marítim, a peu de mar. L'endemà vam poder visitar el jardí botànic Marimurtra, amb unes vistes que no ens van deixar indiferents d'allà on la costa ja es torna Brava.  No cal dir que tant aquesta com l’anterior de Sant Julià de Loira van ser molt concorregudes de públic.

 
Acabant ja quasi el calendari, al novembre també vam participar per primera vegada a la trobada de Teià, al Maresme, on cal destacar el gran volum de colles convidades a l'edició, que omplien la vila: prop d'una vintena. 
 
Ens queda parlar dels mesos d'abril i de juny. Bé, són dos mesos que la nostra activitat va ser a casa, al nostre poble. El diumenge 24 d’abril, vam participar a la trobada que dins els actes de la festa major organitzen els Geganters i Grallers de Balsareny. Contents de poder compartir i participar dels respectius esdeveniments amb l'altra colla local. 

 
De la mateixa manera, el mes de juny, en concret el primer dissabte, vam celebrar la nostra desena trobada, que vam explicar amb tot tipus de detall al Sarment núm. 524 del mes de juny.
 
A part de les trobades de gegants citades, vam assistir a la Fira del Món Geganter a Tordera, celebrada el dia 2 d’abril; i els músics de la nostra colla també van ser presents a la trobada de gegants de l’Ametlla de Merola el dissabte 3 de setembre, acompanyant la colla amfitriona pels carrers de l’esmentada colònia. 

 
Finalment, volem deixar constància un cop més que, quan el calendari ens ho permet i no se’ns solapa amb cap altra activitat, mirem de participar en totes aquelles activitats i iniciatives que es desenvolupen al poble. No cal dir que com a principals enguany han estat: la Festa dels Traginers, la Festa Major (Sant Jordi, Sant Marc...), la revetlla de sant Joan (acompanyant la Flama del Canigó), l’aniversari del gegant de la colla Peta-Fluix, i recentment l’entrega de capons al Castell. El 5 gener d'aquest 2023 també hem participat amb els nostres grallers a la cavalcada de Reis.
 
Volem donar les gràcies als balsarenyencs que han col·laborat amb la nostra entitat, a totes les persones que ens han acompanyat als diferents actes celebrats al municipi i a l'Ajuntament. Que el 2023 segueixi sent GEGANT!
 
Text i fotos: Els K+Sonen

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.