dilluns, 9 de gener del 2023

Il·lusió i màgia dels Reis d’Orient

 

 
La màgia i la il·lusió dels Reis d'Orient va tornar a lluir a Balsareny. Primer, com és costum, el Príncep Assuan va arribar al poble per recollir totes les cartes dels nostres infants, plenes de peticions i desitjos. Ho va fer el passat dia 17 de desembre de 2022 a la sala Sindicat, on una llarga cua de famílies i d'infants esperava amb alegria el seu torn.
 
L'any passat, encara condicionat per les restriccions provocades per la pandèmia de la Covid-19, el Príncep i els infants es van haver de mantenir distanciats i amb mascareta; aquest any tota la quitxalla va poder-s’hi acostar i mostrar, amb plenitud, la bonica expressió dels seus rostres i conversar els uns amb els altres.
 
Enguany el Príncep ens tenia preparada una sorpresa, que va desvelar el vespre del 5 de gener: per la cavalcada de Reis va estrenar carrossa! Estava dissenyada en forma de remolc, tibat per un vehicle, a diferència de les carrosses reials, que són empeses per un tractor. El fet de ser remolcada, en comptes d’empesa, fa augmentar la seguretat de la rua, ja que la visibilitat dels conductors augmenta significativament. Per això la Comissió de Reis i ses pròpies Majestats fa temps que demanen un canvi.
 
L'espera de la renovació total de les carrosses reials no va impedir que, un any més, la comitiva dels Reis lluís omplint de màgia, de llum, de somriures i emocions els carrers de Balsareny, obsequiant-nos amb caramels i esplendor al seu pas, a més de portar un munt de regals amb  les seves furgonetes —però també era visible el carbó per a aquelles persones que no han fet massa bondat.
 
La rua l’encapçalaven l'Hereu i la Pubilla de Balsareny, Jordi Comabella i Berta Soler, seguits per la colla Els K + Sonen, que amenitzaven la cercavila amb la seva música. A continuació es donava pas al seguici de patges i patgesses del Príncep Assuan i dels Reis Melcior, Gaspar i Baltasar.
 
Arribats a la plaça de l'Ajuntament i a la del rector Roc Garcia, la comitiva reial formava en els diferents espais per on Ses Majestats passejarien a peu, al costat d'un munt de famílies que agraïen un any més la seva visita al poble.
 
Primer, potser guiats pel seu estel, van dirigir-se a l'església parroquial de Santa Maria per adorar l’infant Jesús, a qui van lliurar l'or, l'encens i la mirra. Aquest moment tan tradicional va estar acompanyat per un gran repic de campanes de la mà dels Campaners de Balsareny. Seguidament els Reis van visitar l'Ajuntament i van sortir al balcó al costat de l'Hereu i la Pubilla, representants del consistori, i de l'alcaldessa Noèlia Ramírez, qui els va donar el pa i la sal, a més de la clau que obre les portes de totes les cases del poble.
 
Des del balcó els Reis van dedicar-nos unes paraules, en les quals van mostrar-se contents per poder veure les famílies, majoritàriament, sense  mascaretes, un bon senyal en l'aspecte sanitari; i alhora desitjaven que les notícies que arriben novament de la Xina, en què s'anuncien empitjoraments pel que fa la covid, se solucionessin aviat. També van desitjar que arribi la pau a Ucraïna i arreu, i van destacar que a Putin i a aquells que es creuen superiors i que maltracten els altres no els duran ni carbó; sinó caques seques i pudents de camell. Van fer referència a la manca de pluja, amb el desig que és capgiri la situació de manera prudencial; també al camp de futbol i a la quantitat de pilotes d'aquest esport que els han demanat, i van reivindicar la renovació de la resta de carrosses.
 
Seguidament es dirigiren als trons ubicats a la plaça de l’Església, des d'on van atendre els infants i les seves famílies abans de sortir a repartir els regals per les cases amb la clau que l'alcaldessa els havia donat, a fi de mirar de complaure els desitjos que Balsareny els havia fet arribat, per fer realitat els quals l’única clau que serveix és el treball, l'esforç i l'esperança de cadascú de nosaltres.
 
Moltes gràcies a tota la comitiva reial, i felicitats a la Comissió de Reis i a tots els col·laboradors i voluntaris que han fet possible, un any més, aquesta festa.
 
Sarment
Fotos: Alfred Selgas, Jordi Vilanova
 































Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.