dimarts, 3 de gener del 2023

Imatges de Balsareny

 

 
Aquest any nou tornem a publicar una foto d’un indret del nostre municipi, o bé d’un lloc proper que pertanyi a un terme veí, per tal que endevineu de què es tracta, on és i què en sabem. Com de costum, la resposta la publicarem més endavant en aquest mateix blog. 
 
Text i foto: Isidre Prat

Resposta a Imatges de Balsareny
 
Es tracta, com molt bé haureu endevinat la majoria, de la coneguda Torre de Castellnou, que a Castellnou de Bages i Santpedor anomenen la Torre del Moro (o dels Moros). La imatge correspon a la cara nord de la torre, que, com veiem, està envoltada d’un espès bosc de pins petits, a causa dels incendis de 1994.
 
Aquest monument històric, al capdamunt d’un turó, a 624 metres d’altitud, fa de línia fronterera entre els termes de Balsareny i Castellnou de Bages. Per tant, la podem considerar molt nostra, la torre; a més, es correspon amb el punt més alt del terme de Balsareny. Està declarada Bé Cultural d’Interès Nacional.
 
Era una torre de defensa, d’estil romànic, erigida l’any 1001 a l’antic terme de Buc (actualment, Castellnou de Bages). Aquest terme no tenia castell propi, perquè a la vora hi havia el Castell d’Or, al límit amb Santpedor; però, donat que aquest va ser destruït l’any 999 per Al-Mansur, es va construir l’actual torre, dient que era el “castell nou”, nom que es va estendre després a tot el municipi. El domini feudal estava en mans dels senyors de Balsareny.
 
És una torre cilíndrica, un tros ensorrada per la cara sud. Té 12 metres d’alçada i constava de 3 pisos, de gruixos diferents. Té un diàmetre exterior màxim de 7 metres i l’interior només de 2,13 metres; vol dir que les parets són molt gruixudes. Està construïda amb pedra sorrenca, amb les peces posades en fileres i unides amb morter gris. Per la part externa es veuen restes d’arrebossat. Al voltant hi havia una vall o fossa en forma de “V”, que encara es manté a la part de ponent. Està situada de forma molt estratègica. Es veu des de molts quilòmetres de distància a tot el seu entorn i es podia comunicar òpticament amb els castells propers.
 
Com arribar-hi?
 
Des de Balsareny, el camí més senzill, amb cotxe o a peu (tot i que, a peu, hi ha moltes dreceres), és marxar per la carretera de Súria, i, al cap de 2,6 quilòmetres, trencar a l’esquerra (a l’alçada de Sobirana), per agafar la pista ampla de Castellnou. Després de 5,2 quilòmetres,  cal deixar el cotxe i seguir un camí a l’esquerra, des de ponent, on hi ha un plafó informatiu sobre la torre (un pèl atrotinat). Llavors només cal fer una petita pujada de 200 metres fins a trobar la fossa, per on cal baixar i tornar a pujar, i grimpar una mica per tal d’arribar a tocar la torre.
 
Isidre Prat 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.