dimecres, 25 de maig del 2022

La veu del campanar

LA VEU DEL CAMPANAR

 
Ser un mateix

Les societats modernes s’han caracteritzat per una conquesta progressiva de la llibertat individual. Hi ha un corrent de pensament molt estès que defensa i promou la capacitat de decisió personal en quasi tots els àmbits de la pròpia vida. Això es planteja cada vegada més com un dret, i recentment s’ha estès a la possibilitat de decidir fins i tot sobre el propi gènere o sobre el final de la vida.

Tot i els seus aspectes positius, quan aquesta tendència es porta a l’extrem pot arribar a crear una falsa sensació d’omnipotència. Temps enrere, una discutible campanya institucional que tenia com a títol genèric “drets obvis” arribava a afirmar: “Tens dret a no tenir límits”. És una declaració certament exagerada i impossible d’aplicar en la seva literalitat.

El camí cap a una existència humana feliç i satisfactòria comença per l’acceptació lúcida i conscient de la pròpia realitat personal. Per a això és necessari un coneixement adequat de si mateix. És indispensable que cadascú es conegui tant com sigui possible, amb els seus límits i les seves capacitats, els seus desigs i les seves possibilitats. Aquest era un dels principis de l’antiga saviesa grega, formulat en el famós “Coneix-te a tu mateix”, esculpit al temple de Delfos.

Els grans mestres espirituals, en particular els místics, insisteixen sempre en el coneixement propi com a pas essencial en qualsevol procés de creixement personal. Des del punt de vista cristià, això significa abandonar una mirada espontània i superficial, i entrar en el propi interior per observar i acollir la realitat d’un mateix amb totes les seves implicacions. Aquesta decisió porta a reconèixer la pròpia feblesa, però permet sobretot adonar-se de la riquesa immensa que hi ha en nosaltres, creats per Déu a la seva imatge, fets fills seus en Crist i habitats pel seu Esperit.

Agustí Borrell
 
                        * * * 

Visita al Santuari de la Cova a Manresa

Està previst fer-la el dissabte, 4 de juny pel matí, sortint a les 10 h. de la plaça de l’Església. L’organitza el grup d’evangelització de la Parròquia i cal apuntar-se a l’estanc Casaldàliga. Data límit: 31 de maig. El cost del viatge i de la visita guiada és 12 €. Hi ha els interessants mosaics d’en Marko Rupnik.

Confirmacions  El diumenge, dia 5  de juny a les 12 h. a l’església parroquial, a càrrec del nou bisbe de Solsona, Mons. Francesc Conesa.

Mn. Antoni Bonet i Trilla


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.