dimarts, 12 d’abril del 2022

Els Geganters de Balsareny, a l’Alça’t de Sallent

 
El cap de setmana del 26 i 27 de març, la colla de Geganters i Grallers de Balsareny va participar del "Alça't 2022” de Sallent, la trobada gegantera organitzada per la colla de Gegants i Nans de Sallent, des del 21 al 27 de març. Moltes de les figures participants van ser exposades al hall de l'espai cultural “Fabrica Vella”, on els veïns i  l'alumnat dels centres educatius de la vila de Sallent les van poder visitar.
 
Dins la programació hi va haver la trobada d'antics integrants de la colla gegantera, agrupant-ne des dels inicis fins a l'actualitat, els quals van homenatjar els 40 anys dels Gegants fillols —que estrenaven vestits—,  i el grup de gralles; amb la participació de l'Esbart Vila de Sallent i Joana la Negra.
 
També hi va haver un concert de gralles a càrrec dels alumnes de l'Escola Municipal de Música “Cal Moliner” de Sallent. I la "trobadeta": la primera trobada de gegantons i elements infantils de Sallent,  de la qual van participar membres de la colla de Geganters i Grallers de Balsareny amb el seu gegantó Cisco. La pluja va obligar a suspendre'n la cercavila; i els diferents elements infantils es van trobar dins l'espai cultural de la Fàbrica Vella.
 
L'endemà el sol s'imposà, i al parc de la Torre del Gas, els nostres gegants Marc i Maria, junt amb un munt de colles vingudes d'arreu, van poder gaudir d'una mostra dels millors balls de les colles. Tot seguit iniciaren junts la cercavila pels carrers i places de la vila, acompanyant els amfitrions, la colla de Gegants i Nans de Sallent, i la seva imatgeria:
 
Els Gegants Fillols de Sallent: Gaspar i Mariona; que son la representació en jove dels Gegants Vells construïts el 1978 per veïns/es de la vila. Aquests primers gegants tenien una deficiència en l'estructura que els feia inestables i de mal portar. Per aquest motiu, l'entitat va encarregar al constructor Manel Casserras i Boix, de Solsona, la rèplica d'aquestes primeres figures, les quals van ser presentades l'any 1982.
 
Els gegants reis de Sallent: l'Ermessenda i en Bernat —padrins dels nostres gegants Marc i Maria—, construïts l'any 1981 també pel mestre solsoní Manel Casserras, del qual són una de les obres més destacades. L'aspecte de reis pretenia recuperar la imatge dels gegants que la vila va tenir entre els anys 40 i 60, que van desaparèixer. Aquests només surten fora de Sallent en celebracions extraordinàries, en apadrinament i en viatges, com els que han fet a França o al Japó.
 
Els seus fills, els gegantons: Eulàlia i Guillem, construïts també per Casserras l'any 1988, amb la voluntat d'apropar la tradició gegantera als mes joves.
 
I la gegantona: Enramada, construïda l'any 2019 per Carlos Morillo, a partir dels esbossos en honor a les festes de les enramades i el carnaval, que van fer els alumnes de 3r i 4t de primària, de les escoles Verduna, Torres Amat i els Pins de Cabrianes, les quals són les responsables de guarnir i dur la gegantona.
 
Felicitem la colla sallentina per tan lluïda trobada, així com la colla de Geganters i Grallers de Balsareny per participar-hi representant el poble amb els nostres gegants patrons.
 
Jordi Vilanova
Fotos: Jordi Vilanova / Gegants i Nans de Sallent / Alan Calatrava














Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.