dissabte, 9 d’abril del 2022

Els meandres, com els de la Rabeia, Castellbell i Calders

RACONS DEL BAGES I DEL MOIANÈS

Sovint, quan parlem de llocs d’interès geològic, diem que a molts cursos d’aigua hi ha meandres.

Què són els meandres?

Com ja he indicat altres vegades, són els revolts pronunciats que fa el riu. En un meandre hi ha la riba còncava i la riba convexa. La còncava és molt abrupta, perquè és on el curs d’aigua (com el riu) ha anat excavant i erosionant gràcies a la força que porta l’aigua, mentre que al costat oposat, la riba convexa, el rebot de l’aigua, que ha disminuït la seva velocitat, propicia que es vagin dipositant els materials que ha erosionat, amb un pendent suau. Al llarg de milers d’anys, tal com té lloc l’equilibri entre l’erosió en un costat i la sedimentació a l’altre, el meandre es va fent més gros; el revolt és més tancat.

Què és un meandre abandonat?

Com que tant a l’entrada com a la sortida del meandre el riu va excavant en sentits contraris, sovint, quan el revolt és molt fort, vorejant un angle de 360º, si hi ha una avinguda d’aigua molt gran, el riu tira pel dret, ja que no pot fer la corba (és com un cotxe que, si entra en un revolt a molta velocitat, s’estimbarà). Llavors desapareix el meandre, el llit del riu passa a ser recte en aquell punt i, al costat, hi queda una petita llacuna o aiguamoll, que correspon al meandre abandonat o braç mort. Això té lloc a poc a poc: a base de moltes riades, el meandre es va estrangulant fins a trencar-se.

El meandre abandonat que tenim més a prop es troba al riu Calders: és espectacular, perquè dona la volta al turó de l’actual Castell de Calders. Fa milers d’anys, l’aigua del meandre que hi havia es va cobrir de terra i es va anar ocupant amb camps de conreu i, molt més endavant, a l’època medieval, es va construir el Castell al cim del turó, que avui en dia es pot visitar.

L’antic meandre i tot el turó del Castell es poden observar des d’un mirador que es troba ran de la carretera de Manresa a Calders a l’altura de la urbanització La Guàrdia, on també hi ha el plafó del Geoparc de la Catalunya Central del municipi de Calders. De fet, tot el riu Calders es caracteritza per transcórrer per una vall amb molts meandres, fins que desemboca al Llobregat, a Navarcles.

 Meandre de Calders, amb el Castell dalt del turó que encercla

En quina part del riu són més freqüents els meandres?

Al curs mitjà dels rius. En el cas del Llobregat, la zona del Bages cau en aquest curs mitjà. Això és perquè en aquest tram l’aigua ja no porta tanta força com al curs alt, atès que el pendent és més suau i, en lloc d’excavar tant de forma vertical, comença a excavar per les vores i a formar així els meandres amb més facilitat. A més, normalment al curs mitjà el riu rep les aigües de força afluents; per tant, té força per excavar.

Doncs bé, precisament un dels meandres importants del Llobregat el tenim a Balsareny: el meandre de la Rabeia. Tanmateix el més gran del curs mitjà és el de Castellbell i el Vilar, que fa un revolt molt més pronunciat. Aquí el Llobregat ja ha rebut les aigües del Cardener, l’afluent més important, poc abans, a Castellgalí. Abans d’arribar a Castellbell,  el riu segueix la carretera de Rellinars i, de cop, retorna cap al barri del Burés. El castell de Castellbell, que queda arran  de la C-55, es troba més o menys en la línia per on, si s’escau, d’aquí a molts anys es podria estrangular el meandre.

Meandre de Castellbell i El Vilar. Foto de Jordi Morató, a la web d’El Medi Natural del Bages


El meandre de la Rabeia

Si voltem pel nostre terme municipal i pugem al Castell, podrem contemplar el meandre de la Rabeia. També el podem veure des del mirador del camí de l’antiga via, prop de la barraca.  A l’extrem del revolt, per la cara externa, hi ha el penya-segat que dona al costat dels camps del Vilar, que el riu va anar excavant al llarg de milers d’anys, mentre que, a l’altre costat del riu, hi ha un pendent suau. En tot el cos del meandre, per on el riu actualment dona la volta, hi ha uns camps i diverses masies escampades de la Rabeia. Fins ara, el meandre no s’ha estrangulat, però potser d’aquí a uns centenars d’anys el riu podria passar pel dret i travessar directament des de la Resclosa de la Rabeia fins a la Resclosa dels Manresans.

No cal dir que aquest meandre és un altre punt d’interès geològic i paisatgístic del municipi, junt amb les “dames coiffées” que, de fet, són en un extrem del meandre, i junt amb tot l’Espai Natural de la Resclosa dels Manresans (amb la verneda, roureda amb aurons, pollancres, salzes, etc.).

E
l meandre de La Rabeia ve pel darrera dels camps i masies, cap a la dreta i després cap avall de la foto. El riu només es veu a la part final, a la foto

Part final del mateix meandre, on hi ha la Resclosa dels Manresans

Penya-segat que es troba a l’extrem del meandre de la Rabeia (sota els camps del Vilar)

Text i fotos: Isidre Prat Obradors 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.