dilluns, 15 de juliol del 2019

Els K+Sonen: Fal·lera Gegantera




La colla gegantera "Els K + Sonen", aquests últims mesos, abans del parèntesi de l’estiu, portem una activitat força moguda i completa.

Per descomptat, però, hi ha hagut tres esdeveniments que han estat molt significatius per a la colla, i un d’ells per a tot el poble de Balsareny.

Enguany, la nostra trobada, celebrada el dia 15 de juny, va ser molt especial. En primer lloc  pel cinquè aniversari del bateig de la Blanca de Bell-lloc, que va tenir un regal molt particular, el bateig del gegant Bernat de Peguera.



A la trobada hi van participar un total de 17 colles que reuniren al voltant de 40 figures.

I com que tant la Blanca com en Bernat, al mateix temps que els gegantons Joan i Mariona, havien estat construïts per en Toni Mujal, vam aprofitar per fer una trobada on també el volíem homenatjar; i on pràcticament la totalitat de figures havien estat construïdes per ell.

D’aquesta manera ell també hi va ser present, com també la seva companya de taller, Montse Moreres.  



Començava a les 5 de la tarda la plantada a la carretera de Manresa, davant de les piscines, i a 2/4 de 7 iniciàvem la cercavila que recorreria diferents carrers del poble fins a arribar a la plaça de l’Ajuntament.

A partir d’aquest indret totes les colles anaven entrant a plaça de l’Església i es col·locaven a banda i banda; els últims d’entrar van ser la geganta Blanca i els gegantons de Balsareny.

Un cop a plaça, van anar ballant per parelles les diferents colles vingudes d’arreu de Catalunya; algunes, com Sant Fruitós de Bages, Santpedor i Puig-reig, fidels ja de molts anys, i Ribes de Freser des que vam començar ara fa set anys.









Però el plat fort va ser el bateig del nou gegant, Bernat de Peguera, dut a terme per mossèn Joan Bajona i mossèn Antoni Bonet i apadrinat pels gegants vells d’Artés, Víctor i Maria.

Amb el gegant Bernat de Peguera acabat de batejar i la seva parella Blanca de Bell-lloc es va estrenar el ball oficial d’aquests gegants, que, amb diferents fragments de l’obra musical del mestre Francesc Vila “Balsareny més de mil anys”, amb cura extraordinària executada per a l’ocasió, va arranjar el mestre Ramon Estrada.

No hi va faltar un ball conjunt dels gegantons Joan i Mariona, els gegants Bernat i Blanca, acompanyats dels respectius padrins en Sala i la Ricardis de Sant Fruitós de Bages i el Víctor i la Maria d’Artés.

          


Estem molt contents i agraïts amb tothom que va col·laborar amb nosaltres, comerciants, particulars, entitats i treballadors municipals, així com per la presència de l’alcaldessa i part del consistori també acabats d’estrenar. Així mateix, vam notar l’escalf  de força gent del poble que van desafiar aquella tarda d’estiu i van seguir els actes, de manera que, ja des de la plantada, els carrers i la mateixa plaça de l’Església feien goig.




I la següent sortida va ser al cap de 15 dies justos, al País Valencià, en concret a Vinaròs, on vam assistir ja amb totes les figures: Bernat, Blanca, Joan, Mariona i el gegantó Pirata Malacara.

Sortíem el divendres 28 a mitja tarda i vam tornar al capaltard  del diumenge 30. Va ser una trobada molt completa: més de 40 colles, amb un repertori de figures que fregava el centenar.

Per a la colla de Vinaròs també era un dia especial, ja que celebraven el 75è aniversari dels seus gegants vells i també la quarta trobada de gegants valencians.



A les 11 del matí del dissabte es va anar fent la plantada a la plaça de l’Ajuntament. van anar arribant totes les colles, majoritàriament del País Valencià; del Principat hi havia set o vuit colles, de la demarcació de Tarragona i algunes, entre les quals la nostra, de més llunyanes.

A les dues, la colla local va obsequiar totes les colles amb la típica paella valenciana. Ja eren les 6 de la tarda tocades amb una calor considerable que es començava la cercavila i que va acabar transcorrent el passeig marítim fins arribar a la plaça del mercat.

No cal dir que el fet de participar en aquesta destacada trobada va ser una experiència d’agradable record: vam poder gaudir de la platja i també de la festa, ja que Vinaròs celebra tota una setmana d’actes que comença amb la revetlla de Sant Joan i acaba per Sant Pere.


Però encara no tot acaba aquí: el dimarts dia 9 de juliol vam pujar al santuari de Queralt, convidats per la Televisió del Berguedà. Aquest canal, a l’estiu, emet un espai magazine que es diu "Enxanclats", amb diferents reportatges, i es van interessar perquè hi sortíssim. El programa es va gravar aquell mateix dia, i ens va permetre donar a conèixer la nostra colla gegantera.


El temps no és que ens vagi acompanyar gaire, però al final encara vàrem poder fer algun ball i respondre les preguntes que ens van fer sobre la colla i les activitats que desenvolupem. 

Va ser tot un privilegi poder ballar a l’esplanada del santuari, ja que, llevat dels gegants de la Patum de Berga i els de la Bauma (de la mateixa ciutat), vam ser la primera colla de tot Catalunya que hi ha ballat mai.

Destaquem que vam poder gaudir de la companyia de la nostra alcaldessa Noelia Ramírez i dels regidors Josep Fornell i Dani Obiols.


I ara tenim previst durant aquest mes de juliol continuar el nostre calendari visitant: Ribes de Freser, Cardona (on tindrem l'honor de ser padrins dels gegants del Barri Nou), i finalment Calaf.

Colla Gegantera Els K+Sonen
Fotos: Els K+Sonen / A.Selgas

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.