dimecres, 24 de juliol del 2019

Els Geganters i Grallers de Balsareny, al Masnou i a Tavertet




Els nostres gegants, la pagesa Maria i el traginer Marc, acompanyats de la  seva colla de Grallers i Geganters, fent valer l'orgull que és representar el nostre poble, Balsareny, la seva cultura i la seva gent, van visitar el Masnou per acompanyar i celebrar el 80è aniversari dels gegants d’allà, Pere i Eulàlia.


La primera notícia que es té d'aquests gegants data de l'any 1939. La veu popular diu que els gegants varen ésser regalats a la vila del Masnou per un drapaire, d'aquí el sobrenom del gegant. La tradició diu també que el sobrenom de la geganta prové de la dona del drapaire: era modista especialitzada en tallar colls de punta, i per això l'anomenaven "tallacolls". Els noms de Pere i Eulàlia corresponen als dels patrons de la vila.

En aquesta trobada vam gaudir de l'escalfor que representen els aniversaris geganters, als quals sempre és un plaer ésser convidats i participar-hi.

Ja ben entrats al juliol, la colla de Grallers i Geganters de Balsareny i els nostres gegants s’han desplaçat a terres de bandolers, concretament al bonic municipi de Tavertet.Els gegants d’allà foren construïts l'any 1998: són en Joan de Balà, que era un carboner que tenia la carbonera al Sot de Balà, i Carme "la Pastora", que tenia un ramat d'ovelles del qual vivia tota la família de Can Baró.

L'any 2013, amb motiu de la celebració del 15 aniversari dels seus gegants, varen incorporar una nova figura, un gegantó: en Joan de Serrallonga, el famós bandoler. Conta la tradició oral que a la Balma de les Piques (molt a prop del poble de Tavertet) hi tenia el seu amagatall. De tothom són força conegudes les històries certes o imaginàries d'aquest personatge mític.


D’aquesta darrera trobada en guardem el record d’unes boniques imatges dels nostres gegants en aquest preciós racó de Catalunya.

Gràcies a ambdues colles, el Masnou i Tavertet, per acollir el nostre poble per mitjà dels nostres gegants Marc i Maria.

Text : Jordi Vilanova
Fotos: Geganters i Grallers de Balsareny












  



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.