divendres, 26 de juliol del 2019

Balsareny, terra de pubillatge

ACTUALITAT


Hola, balsarenyencs i balsarenyenques! El pubillatge del nostre poble estem molt agraïts de poder col·laborar amb el nostre municipi. Aquesta vegada ens ve molt de gust explicar-vos el dia a dia dels nostres representants portant Balsareny arreu de Catalunya.

El passat mes d’abril el pubillatge va créixer, celebrant 50 anys de pubillatge de Balsareny, amb la incorporació de la pubilleta i l’hereuet,  Ferran, han ajudat a fer més visible Balsareny arreu del territori.


La primera sortida on varen assistir els petits va ser al comiat i a la proclamació dels representats de la Catalunya central a la Pobla de Lillet, dut a terme als jardins Artigues, on la nostra pubilla Judit la van proclamar pubilla de la Catalunya Central. És per això que la veureu dur una banda vermella a més a més de la banda blanca que la identifica com a pubilla de Balsareny. Per a tots els pobles, el color identificatiu són les bandes i les faixes blanques. Els representants comarcals o intercomarcals tenen un color diferent assignat; el que representa la Catalunya central és el vermell, per als de la comarca de la Selva és el verd, per als del Maresme és el blau cel, els nacionals porten el color groc i l'hereu i la pubilla de Catalunya, la senyera. Aquests són uns quants exemples dels diferents colors que hi ha. Això ens permet identificar la representació que té cadascú segons el color de la banda o la faixa.

Després d’aquesta sortida, el dia 12 de maig van assistir al comarcal de la Selva, en un entorn molt bonic com és el de Breda. Per acabar les sortides del maig, el dia 19 varen fer rumb cap a Ripoll, a la Festa de la Llana i el Casament a pagès, una petita mostra dels processos de l’esquilada de les ovelles, on van poder observar com es feia abans i com es fa ara, també el “cardat” de la llana i tot el procés fins a obtenir un jersei. El Casament a pagès és un festa molt bonica que ens recorda la nostra festa dels Traginers.

El dia 1 de juny varen començar el mes assistint al comiat i a la proclamació dels companys d’Òdena, on ens van mostrar amb molt d’orgull les restes del seu castell, la història i el significat que tenia en aquella època.

Seguint amb els comarcals, el dia 8 de juny els nostres representants van viatjar fins a Canet de Mar per acomiadar i proclamar els nous representants del Maresme, en un entorn molt bonic arran de platja. Però aquesta no va ser la sortida més llunyana, sinó que va ser el dia 16 de juny a la ciutat de Tarragona.

Per acabar el mes de juny, no es van voler perdre el comiat i la proclamació dels nostres companys de Seva. L’acte es va dur a terme als Jardins Vives, un entorn especial i amb molt d’encant.

Van començar el mes de juliol, concretament el dia 5, a la localitat veïna de Sant Fruitós de Bages. Era la seva segona proclamació després de 12 anys sense que el poble tingués pubillatge. Estem molt contents que hagin recuperat aquesta tradició i d'haver-hi pogut assistir.

Per acabar el mes de juliol varen jugar partida doble. No acostuma a passar gaire, però en aquesta ocasió, el dia 12 de juliol varen tenir l’honor de visitar per dins el Parlament de Catalunya. Va fer la benvinguda el vicepresident del Parlament. Va ser molt bonic veure els escons dels diputats ocupats durant una estona i un dia l’any, per pubilles i hereus d’arreu de Catalunya, una gran imatge i experiència. Un cop acabada la visita del Parlament, varen fer parada al comiat i proclamació dels companys de Sant Vicenç de Castellet, en l’última sortida que s'ha dut a terme el juliol i amb moltes ganes i il·lusió de començar l’agost.

El pubillatge no fa vacances i a dia d'avui us podem avançar que unes de les poblacions que visitaran serà en els comiats i proclamacions dels nostres amics i veïns de Navàs, la Valldan, Gironella i Manresa, entre molts altres per determinar. D’aquesta manera ens acomiadem, dient-vos que també varen ser presents a Balsareny el dia 23 de juny, acompanyant la Flama del Canigó i a l’entrega de premis de Sant Cristòfol, on els va agradar molt poder participar.


Gerard Capdevila
Fotos: Pubillatge Balsareny

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.