dissabte, 16 de maig del 2015

Tercera concentració en suport dels metges expedientats

















El divendres 15 de maig, a les 8 del vespre, uns centenars de persones es van aplegar a la plaça de l’Església de Balsareny en una nova concentració de suport als tres metges expedientats per l'ICS al Bages: Josep Cañellas, de Balsareny; Emili Viudes, de Castellbell, i Jesús Castillo, de Monistrol. La concentració era conjunta amb veïns de totes tres poblacions, per donar més força a una reivindicació col·lectiva que afecta els tres municipis.


Montse Soler, del grup de suport de Balsareny, va llegir un escrit enviat al conseller de Salut queixant-se de no haver rebut resposta, ni tan sols acusament de recepció, a les prop de 5.000 signatures recollides entre les tres poblacions (de les quals, 2.800 a Balsareny); i demanant a l'ICS que resolgui favorablement els expedients, a fi que tots tres metges puguin continuar exercint als seus respectius pobles "com han fet durant 30 anys".

També van parlar Olga Urraca, del grup de Castellbell, que va glossar la personalitat i trajectòria del Dr. Viudes, i Rogeli Canals, del grup de Monistrol, que va parlar d’una reunió celebrada fa uns dies entre el doctor Castillo i el conseller Boi Ruiz i va dir que «ens dóna esperances que tindrem aquests metges per temps, si sabem actuar sense cremar-ho tot». Tot i que va deixar clar que «no hi ha res definitiu», va expressar la seva confiança que el seu expedient es pugui resoldre «en les properes setmanes i en positiu», i va insistir en la necessitat d’obrar «amb prudència per no perjudicar la situació dels metges». Tots els oradors van subratllar la importància de sumar els esforços de les tres comissions de suport: «units i fent pinya, serem més forts».


Tant de bo que tots tres expedients es puguin resoldre ben de pressa i de forma favorable. I és lògic que s’apel·li a la prudència, ja que en tota negociació les formes són tan importants com la fermesa de fons. Val a dir que la protesta ciutadana ha estat tan ferma i majoritària com pacífica i respectuosa. A Balsareny hi ha hagut tres concentracions, i en totes hi ha hagut presència d’agents dels Mossos d’Esquadra, però la seva única intervenció ha estat per ajudar una persona que s’havia entrebancat i va caure.

Va cloure l’acte el doctor Josep Cañellas, qui, visiblement emocionat, va agrair el suport rebut per part de tot el poble, cosa que —va dir— «m’ha donat les forces necessàries per continuar treballant dia a dia», i va fer referència a la situació en què es troben els funcionaris públics, per als quals el consultori era l’única seguretat social pública de què disposaven, i que ara no hi poden tenir accés. Les paraules del metge de capçalera van ser acollides amb una llarga ovació per part del nombrós públic que l’envoltava.


Com ja hem anat informant, l'ICS acusa els metges d'haver atès funcionaris de mútues al CAP local sense haver-los cobrat res pel servei; i els metges al·leguen que mai no van ser informats que estaven actuant incorrectament; cosa que ho corroboraria el fet que, arran d’aquesta situació, membres de l’ICS es van afanyar a venir als ambulatoris locals per explicar-los com havien d’actuar a partir d’ara. El cas és que el doctor Viudes ja ha estat sancionat amb una inhabilitació de dos anys i mig per aquest motiu, mentre que Cañellas i Castillo estan pendents de conèixer la resolució final dels seus expedients. Amoïnats i inquiets pel seu futur, com preocupats i indignats estan els seus pacients, i molta altra gent dels tres pobles, que s’ha solidaritzat amb ells per activa i per passiva. Sense cremar res, però mantenint-se ferms en la seva reivindicació.


Addenda (10 de juny de 2015)

A finals de maig es va lliurar al metge el plec de càrrecs de què se l’acusa, i els tràmits a seguir són la presentació d’al·legacions i la proposta oficial de sanció (si n’hi hagués; confiem que no sigui així). Si el metge fos sancionat, possiblement es presentaria una eventual petició de suspensió cautelar mentre el cas es dilucida en instàncies judicials. Desitgem que no faci falta tot això, i que el seny i la justícia s’imposin a l’ICS. 

Sarment
Fotos: Sarment

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.