dimecres, 6 de maig del 2015

Celebració dels 30 anys dels Gegants de Balsareny



Dissabte 25 d’abril va ser un dia molt especial per als gegants de Balsareny, el Marc i la Maria, ja que van celebrar la seva festa d’aniversari. Tot va començar al migdia a la plaça de l’Ajuntament durant els tradicionals balls de Sant Marc que cada any se celebren al municipi en honor al patró del poble. Tothom que era allà va poder veure la geganta, tapada, al costat del gegant, mentre anaven passant per la plaça els balls de la Faixa i de Bastons entre d’altres. Els Geganters i Grallers de Balsareny van ser els últims a prendre part de la festa, ja que tenien unes quantes sorpreses preparades. Un cop presentada la colla per part de l’alcalde, el seu cap de colla va sortir al balcó de l’Ajuntament, acompanyat pels altres dos caps de colla que ha tingut l’entitat al llarg dels anys, per desitjar a tothom una molt bona Festa Major i també per anunciar tots els actes previstos per celebrar els 30 anys dels gegants. Aquests actes incloïen un homenatge a tots els ex-membres de la colla, que va ser molt ben rebut per part d’aquests, ja que hi va haver una alta participació d’exmúsics i exgeganters que van poder reviure historietes i explicar anècdotes de quan ells eren els que portaven els gegants per tot Catalunya; l’estrena d’un vestit nou per a la geganta i la celebració, a la tarda, de la XVIII Trobada Comarcal Bages-Berguedà. Abans de destapar la geganta, però, el cap de colla va passar el torn de paraula al primer cap de colla de la història dels Geganters i Grallers de Balsareny, que, orgullós, va pronunciar un discurs on explicava, entre d’altres coses, com van ser els inicis de la colla. Com a homenatge es va vestir amb la seva antiga camisa lila (color de la colla). 






Va arribar el torn de mostrar el nou vestit de la Maria i l’antic cap de colla va convidar a tibar el plàstic que tapava el vestit a l’actual cap de colla i al cap de colla dels Geganters de Sallent, que, 30 anys enrere, durant el bateig dels gegants també els havia ajudat a destapar-los. Acte seguit, i enmig d’aplaudiments, els músics de l’entitat van tocar l’aniversari feliç, mentre sortia un pastís amb un gran 30. A continuació, els gegants van ballar el ball propi i després es va convidar els exgeganters que fessin un ball a la plaça duent el Marc i la Maria, la qual cosa van acceptar. Abans d’anar a fer el pica-pica al qual estaven convidats, els exmembres i els actuals membres es van anar a fer una foto conjunta al costat dels gegants.
  






A la tarda era el torn de la trobada comarcal Bages-Berguedà, on  van assistir un total de 23 colles, inclosos els gegants de l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya, en Treball i na Cultura, tot un honor per al municipi. L’acte va començar amb una plantada un pèl diferent a les altres, ja que, amb totes les figures participants, al voltant d’unes 60, es va fer un 30 gegant i es va tirar una fotografia aèria per donar com a record a tots els participants. La cercavila va sortir tal com estava previst; i als volts de les 7 de la tarda totes les colles ja eren a la plaça de l’Església, on es van fer els actes protocol·laris d’aquesta trobada. Primerament va ser el torn dels anteriors organitzadors de la trobada comarcal, Sant Fruitós de Bages, que van fer ballar els seus gegants, i després es van treure les bandes que lluïen. Seguidament va pronunciar unes paraules el cap de colla dels Geganters i Grallers de Balsareny i els músics van tornar a tocar l’aniversari feliç, mentre apareixia el pastís d’aniversari, d’on van sortir les bandes que, a partir d’ara i fins la propera trobada comarcal, els gegants de Balsareny lluiran amb molt d’orgull per representar el Bages i el Berguedà allà on vagin. Després van ballar, i els caps de colla de Sant Fruitós i Balsareny es van intercanviar obsequis. Ara tocava el torn dels gegantons de Catalunya, en Pau i n’Alegria, que van ballar, portats pels geganters de Cervera, el ball de Peuets. Un cop finalitzat va tocar el torn d’en Treball i na Cultura, amb el seu ball d’Aniversari. Ja per acabar, totes les colles que ho van voler, unes 16, van ballar el Nocturn Blau, el ball de la vocalia Bages-Berguedà.


Allà, però, no acabava la trobada, tal com sol passar generalment, i totes les colles van marxar de la plaça fent cercavila per anar a buscar els remolcs, desar els gegants i dirigir-se cap al poliesportiu, on es va dur a terme el sopar. Després de sopar hi va haver concert.

Des de la colla de Geganters i Grallers de Balsareny volem agrair l’ajuda rebuda per part de l’Ajuntament, dels vocals del Bages-Berguedà i de l’agrupació. També volem donar les gràcies a tots els col·laboradors que ens han ajudat, de manera desinteressada, a fer que aquesta trobada hagi sortit perfecta. Moltes gràcies, de veritat: sense vosaltres no hauríem pogut tirar endavant un acte tan gran! I també moltes gràcies a totes les colles participants, que ens vau venir a acompanyar a la celebració dels 30 anys dels nostres gegants.

Colla Gegantera i Grallera de Balsareny

Fotos: Colla Gegantera i Grallera / Alfred Selgas

1 comentari:

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.