dimarts, 2 d’abril del 2024

El brai d’Oló (i III)

RACONS DEL BAGES I DEL MOIANÈS
 
Acabem aquest mes la ruta pel brai d’Oló, de què hem parlat els dos mesos anteriors. Vam acabar amb la font del Roc, que es troba en una pista forestal, a uns 300 metres del Torrent Salat (41.873603, 2.037326) que hi ha a tocar de la carretera que va a Sant Joan d’Oló. 

Façana principal del molí d’Altimires
 
El molí d’Altimires
 
Si continuem cap al sud, per la pista forestal, des de la font del Roc, tornarem a travessar la riera i, al cap d’uns 1.200 metres, veurem el molí d’Altimires, al costat esquerre del camí. És un antic molí fariner, en molt bon estat i amb l’entorn ben condicionat. Al davant hi ha un plafó informatiu molt detallat de com funcionava.
 
S’aprofitava la riera d’Oló, que és al costat, i un altre curs d’aigua més elevat per fer un salt d’aigua que permetia moure les moles del molí i triturar el gra (blat i civada) per obtenir la farina. Molts masos, com el d’Altimires, tenien el seu propi molí hidràulic. 

Vista lateral del molí d’Altimires
 
Aquest és particular, perquè era al mateix temps una torre de defensa medieval. És gran i es pot visitar per fora i per dintre i, tot i estar en ruïnes, la torre es manté forta. A la llinda de pedra de la finestra lateral hi ha gravades dues roses de sis fulles, decoració utilitzada en època medieval com a reminiscència del culte al sol. Val la pena visitar-lo. Ubicació: 41.86475, 2.02405.
 
La serra Borina
 
Si continuem per la mateixa pista, un quilòmetre just més avall, ens trobarem amb un nou tall espectacular de l’anticlinal d’Oló, produït per la riera. Es tracta de l’extrem occidental de l’anomenada serra Borina. La inclinació dels materials que vàrem veure al costat esquerre de la riera, al serrat del Segimon, ara la veiem a la serra Borina, que és a la banda dreta, cosa que ens indica que, en aquest tram, la riera ja ha travessat tot l’eix de l’anticlinal. 

Els espectaculars i acolorits estrats de la serra Borina

Es tracta d’un cingle d’uns 50 metres d’alçada on, al llarg d’uns 50 metres de llargada, s’observen uns estrats inclinats, quasi verticals, formant crestes i xaragalls, i amb complicats plecs secundaris. Els seus forts i contrastats colors vermellosos, grisos i ocres, de gran bellesa, provoquen un bon impacte visual. Ubicació aproximada: 41.8630700, 2.0151000. La imatge d’aquest indret es va triar per posar al plafó del Geoparc a l’entrada del poble. Si feu aquesta ruta, des del torrent Salat, on es pot deixar el cotxe, caminareu uns cinc quilòmetres entre l’anada i tornada.

Text i fotos: Isidre Prat Obradors

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.