dimecres, 17 d’abril del 2024

No hi ha “jo” sense “nosaltres”

LA VEU DEL CAMPANAR
 
 
Una mentalitat molt generalitzada en la nostra societat actual fomenta els interessos personals i debilita qualsevol consciència comunitària. Alguns pensadors alerten sobre l’extensió de l’individualisme narcisista, i es parla fins i tot de “l’expulsió de l’altre” com a tret característic del nostre temps.
 
Davant d’aquest ambient convé recordar i defensar amb decisió que les persones humanes tenim una dimensió social irrenunciable. Sense la relació amb els altres no seríem ningú. L’infant creix i aprèn a ser humà gràcies a la companyia i a l’afecte d’altres persones, que són les que li permeten viure el procés de socialització i d’integració en la societat.
 
I no n’hi ha prou de veure els altres com una ajuda per a la pròpia construcció personal. Cal entendre que estem cridats a formar part d’un “nosaltres” en el qual cadascú té el seu lloc i fa la seva aportació. L’ésser humà no tan sols es realitza en la relació amb els altres, sinó en la donació als altres. Això demana una actitud d’obertura i d’acolliment, que eviti els actuals tancaments egoistes, els exclusivismes i el rebuig del qui és diferent. La gran mobilitat actual entre els diferents països del món afavoreix l’existència de societats multiètniques i multiculturals, però això, que és una gran oportunitat, sovint deriva en la xenofòbia.
 
L’ús exagerat dels mitjans digitals com a forma de relació tampoc no ajuda a créixer en una relació social madura i enriquidora. Com deia el papa Francesc en la seva encíclica Fratelli tutti: “les relacions digitals que eximeixen del laboriós cultiu d’una amistat , d’una reciprocitat estable, i fins i tot d’un consens que madura amb el temps, tenen aparença de sociabilitat. No construeixen veritablement un “nosaltres”…” (FT, 43).
 
No cal dir que els cristians som els primers que estem cridats i obligats a superar qualsevol forma de tancament, de discriminació i d’exclusió. El cristianisme és un missatge de fraternitat i de comunió, que vol abastar idealment tota la humanitat.
 
Agustí Borrell 

 
Agenda Parroquial. Maig 2024
 
Dia 17, divendres: Trobada del grup de “Vida Creixent” a les 5 de la tarda.
Dia 21, dimarts: Eucaristia a l’ermita del Castell a les 8 del matí. Ens hi acompanyarà un Pare jesuïta de Manresa.
 
Mn. Antoni Bonet i Trilla 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.