dimarts, 16 d’abril del 2024

Imatges de Balsareny


Aquest mes publiquem, en aquesta secció, una fotografia que ens ha enviat l’Albert Obradors, de Navàs i procedent del Mujal, personatge vinculat sempre al món del periodisme (entre altres feines, va treballar molts anys a Ràdio Berga i a Regió7). Coneixedor, com és, de la nostra publicació i amic d’alguns membres de la redacció, la seva intenció ha estat expressament que publiquem al Sarment aquesta foto, on apareix un dels racons emblemàtics de Balsareny.
 
Com podeu endevinar, es tracta del Fortí Carlí del serrat del Maurici, vist des del costat sud-oest, la qual cosa ens permet veure, darrere del castell, una meravellosa vista de la Tosa d'Alp ben nevada, d’aquest hivern. El color blanc de la neu contrasta amb el color més fosc de la pedra i de la vegetació del voltant. Com sabeu, aquest monument dona nom al balsarenyenc carrer del Serrat, que hi és molt proper per la cara est.
 
Ja al maig de 2022 havíem publicat una foto del fortí, però des de la cara nord-est. Ja vàrem comentar que el turó on es troba té una altitud de 418 metres, un punt estratègic, com el Castell de Balsareny, per a la vigilància i defensa. Com potser ja sabeu, es va construir el 1839 (molt més recent que el castell, que és medieval, tot i que està més ben conservat), per prevenir un altre setge com el que havia sofert Balsareny per part del carlí Comte d’Espanya aquell mateix any.
 
Tot i que es troba en estat ruïnós, el fortí es va restaurar fa 40 anys i escaig, i així les parets de gres, tot i que reforçades, es mantenen dretes, com també l’estructura interna de les estances i de les torres de vigilància.
 
La millor manera d’accedir-hi és a peu, des de diferents camins de tot el seu entorn. Un dels més freqüentats és des del Callerís (pel túnel de vianants del carrer de la Costeta), des d’on hi ha poc més d’un quilòmetre, això sí, amb fortes pujades. També s’hi pot arribar amb cotxe fins a la carena de la Baga Fosca, però els darrers metres és millor que no, perquè estan en mal estat per a un vehicle.
 
Text: Isidre Prat Obradors
Foto: Albert Obradors


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.