dijous, 3 de març del 2022

Imatges de Balsareny

 

Aquest mes us presentem una nova fotografia d’un racó de Balsareny. Penseu d’on es tracta. Publicarem la resposta, amb algunes dades importants, aquí mateix, d'aquí a uns dies. 

Solució a Imatges de Balsareny

Es tracta de l’església de Sant Esteve, vista per la part del darrere, on es veuen els tres imponents absis.

Els absis són aquestes construccions adossades a les naus d’una església. Ja es consideraven llocs d’honor en els edificis romans i, més endavant, en el culte cristià, passen a ser el lloc (presbiteri) on s’instal·la l’altar, cosa que encara perdura. Al llarg de tota la història de l’art, els absis han estat objecte d’una atenció especial, tant per com estan construïts com per la seva ornamentació. Sovint, com passa en aquest cas, hi ha un absis principal i 1 o 2 secundaris, més petits, que també s’anomenen absidioles.

Dit això, cal remarcar que es tracta d’una església romànica, de les 4 o 5 que tenim al nostre terme, construïda el segle XI, juntament amb una masia del mateix nom, que avui ja no existeix. Per dintre, antigament tenia una sola nau, amb un sol absis també, però el 1942 va ser restaurada i, a la vegada, engrandida: s’hi va afegir un transsepte i els dos absis laterals; també es van recuperar els murs interiors originals.

Vora l’església, a finals del segle XIX, Josep Soldevila Casas va comprar les terres i hi va fer la fàbrica i la colònia per als treballadors. D’aquí que, encara ara, que ja no hi viu ningú, la continuem anomenant Colònia Soldevila.

Per arribar-hi, cal dir que no hi ha cap problema d’accés. S’hi pot arribar a peu per molts camins des del poble. El camí més ràpid per anar-hi amb cotxe és per la carretera estreta que passa sota el Castell i enllaçar després per l’esquerra amb la carretera que va de la Rabeia a Sant Esteve. Són uns 2 km des de la rotonda de la carretera de Súria.

També s’hi pot anar per la via de servei lateral a l’autovia i agafar el trencall a la dreta, ben indicat, que es troba a mig camí. Aquest desviament també enllaça amb la carretera entre les dues colònies.  El recorregut augmenta fins a uns 2,7 km. Així mateix s’hi pot anar per la via (sobretot a peu o amb bici), que també enllaça amb aquella carretera.

En arribar a Sant Esteve, només cal girar a la dreta, on hi ha la plaça de l’Església.

Text i foto: Isidre Prat Obradors

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.