dilluns, 16 de desembre del 2013

Editorial



‘Descalç sobre la terra vermella’

El segon Fòrum de Balsareny sobre les causes de Pere Casaldàliga ens ha aportat, a més dels debats i conclusions de la taula rodona sobre la pau al món i de la comparació entre les personalitats de Joan XXIII, Pere Casaldàliga i el papa Francesc, la preestrena de la minisèrie de TV3 ‘Descalç sobre la terra vermella’, tal com fa un any havia anunciat el seu productor, Francesc Escribano. La gent de Balsareny ha agraït aquesta deferència omplint el Sindicat per veure la pel·lícula —que podrem gaudir per TV3 el mes de febrer vinent— i n’ha sortit satisfeta: el “nostre” bisbe Pere hi surt reflectit amb sensibilitat i rigor, però sobretot les seves causes (que per a ell és el més important, no pas la seva persona) hi surten explicitades de forma impactant. Esperem que l’obra, que ja ha començat a obtenir premis, tingui entre nosaltres, i al Brasil, el ressò que es mereix, i es pugui visualitzar arreu del món per donar testimoni de les causes del bisbe Pere. Gràcies a Escribano i a tots els que han fet possible aquesta obra d’art.


Dol a Iberpotash

La situació legal de la mina Iberpotash està en stand by a l’espera que es resolguin els recursos presentats per la Generalitat i l’empresa. Juli Gendrau, delegat del govern a la Catalunya central, va voler donar un missatge de tranquil·litat assegurant que l’empresa “compleix la legalitat” i que el recurs de la generalitat està “molt ben argumentat”. En aquest butlletí continuem donant espai a publicar opinions sobre l’afer, que esperem que es pugui resoldre salvant els llocs de treball de la gent i garantint l’activitat minera en un marc sostenible i respectuós amb el medi ambient, que no ha de ser incompatible amb l’activitat empresarial. Mentrestant, el passat 6 de desembre, un tràgic accident a la mina de Cabanasses de Súria costava la vida de dos miners. Les causes que han provocat el despreniment d’una galeria a 800 metres sota terra s’estan estudiant. En tot cas, en un any i mig la mina ha sofert quatre morts en tres accidents d’índole diversa. Ens unim al dol de les famílies.


Signa un vot

El govern central continua la seva activitat de laminar les llibertats individuals i col·lectives amb la llei de seguretat ciutadana, i prepara una gran envestida recentralitzadora que —sota el pretext de l’estalvi— pretén desposseir les comunitats autònomes (llegiu Catalunya) de moltes institucions pròpies, regulades per l’Estatut. Mentrestant, l’ANC està fent una campanya de recollida de firmes per la independència, demanant al Parlament de Catalunya que convoqui la consulta el 2014; i que, si la consulta no es pot celebrar perquè el govern central ho prohibeix, es consideri el document signat com un vot favorable de cara a una declaració unilateral. A Balsareny, cada primer dissabte de mes, una mesa en un espai públic recollirà firmes per a aquesta campanya.


Data i pregunta

El 12 de desembre, el conjunt de forces polítiques favorable a la consulta va presentar l’acord sobre la doble pregunta: 'Vol que Catalunya esdevingui un Estat? En cas afirmatiu, voleu que aquest Estat sigui independent?', i va establir la data de la consulta per al 9 de novembre de 2014. Ara el Parlament estudia presentar al Congrés una proposta perquè l’Estat transfereixi o delegui a Catalunya les competències per convocar referèndums; previsiblement, el Congrés la tombarà. Paral·lelament, el Parlament vol promoure una llei de consultes populars pròpia, per poder celebrar la consulta dintre d’un marc legal. PP i PSOE han afirmat que no permetran que es celebri, i probablement impugnaran aquesta llei al TC. Caldrà, doncs, en els propers mesos, fer molta pedagogia a tots nivells, però el pas que s’ha fet el dia 12 és una fita històrica. Keep calm!


Bon Nadal i bon cap d’any

Balsareny ja té a punt les activitats tradicionals nadalenques. Pastorets, Cagatió infantil, Concert de Sant Esteve, activitats de la Marató, concert de l’Escola Municipal de Música, concert de Nadal de l’Escola Guillem de Balsareny, ball de Cap d’any, Quinto del Traginer, activitats del Casal de la Gent Gran, i altres. 

El Cercle Cultural us desitja bones festes!


CCB



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.