diumenge, 15 de desembre del 2013

Balsareny Avui










Araguaia amb el bisbe Pere Casaldàliga: 
carta 75

Com sempre, ha arribat puntualment aquest missatge dels amics d'Araguaia corresponent a aquest mes de novembre. Quan aquestes ratlles vegin la llum a Balsareny, ja s'haurà dut a terme un segon fòrum en favor de les causes del bisbe conciutadà nostre i, com sempre ha dit ell, «En Pere de Cal Lleter». Avui doncs, ens centrem en l'article «El papa Francesc amb Pere Casaldàliga».

«En aquests sis mesos de papat, Francesc, bisbe de Roma, ha nomenat explícitament dues vegades en Pere Casaldàliga. Senzilles referències que ens parlen d'ell com a referent mundial del què vol dir ser cristià compromès i testimoni viu de Jesús. Perquè en Pere, igualment que Francesc, creu en el Déu de la vida i en la misericòrdia de l'ésser humà. Perquè tots dos han optat per un Evangeli dels pobres, tot fent-nos descobrir la història, la cultura, l'economia i la política des de les víctimes. Una forma comú de ser i de fer església: sobris, austers, profètics.

»El passat mes d'agost, es va celebrar el Capítol General de l'ordre de Sant Agustí i la missa d'obertura fou celebrada per Francesc, bisbe de Roma. Acabada la celebració, va voler saludar tots els presents. Quan li va arribar el torn al pare Paulo Gabriel, aquest li va explicar: "Els agustins tenim una comunitat a la Prelazia de Sao Felix do Araguaia. Jo he viscut vint anys amb Dom Pedro Casaldàliga i ara vinc de ser-hi quasi tot el mes d'agost, amb ell." I el Papa Francesc li contestà: “Digui-li el que porto al cor."

»En un altre moment, tot aprofitant la visita de l'Adolfo Pérez Esquivel a Roma, en Pere li va demanar que traslladés al Papa el seu desig de la defensa indígena, i que rehabilités oficialment la teologia de l'alliberament i els seus teòlegs, tot mostrant una reconciliació afectiva amb ells. En la mateixa audiència, A. Pérez Esquivel va entregar al Papa una copia del "Pacte de les Catacumbes", manifest creat pels bisbes durant el Concili Vaticà II (entre ells Helder Cámara, Leónidas Proaño i Sergio Méndez Arceo) per una església pobra i per als pobres.

»Pérez Esquivel va parlar també dels drets humans i Francesc va dir amb claredat, tot mencionant els màrtirs de tot el món: "Cal cercar la veritat, la justícia i la reparació". Van parlar que "els màrtirs són llavors de vida" i Francesc de Roma va citar entre els profetes els teòlegs de l'alliberament Pedro Casaldàliga, poeta establert al Brasil; el bisbe de l'Equador, Leónidas Proaño; el bisbe salvadorenc Óscar Romero i el bisbe de Brasil, Helder Cámara.»

El papa Francesc s'ha convertit en un gran referent per a la humanitat, per la transferència de les seves actituds i la presència de valors sobre la dignitat humana. Vivim en una època de grans canvis, però amb greus oblits dels líders internacionals. El papa va recordar la tasca de rehabilitar la política, que és una de les formes més elevades de la caritat, assenyalant que els joves tenen una especial sensibilitat davant la injustícia però moltes vegades se senten decebuts amb la notícia de la corrupció.







Set treballadors de Gates guanyen 180.000 euros a la Primitiva

Des del Sarment volem felicitar els set guanyadors que fa uns dies van tenir la sort d'encertar de ple els sis números del sorteig de ‘la Primitiva’ de la Loteria Nacional. Cinc dels set afortunats són de Balsareny, els altres dos són veïns d'Artés i Sant Vicenç. El premi va ser de 1.577.587 euros, que, un cop deduït el 20% per a Hisenda i repartit entre 7, dóna la xifra esmentada per a cada agraciat.

Va ser a la Llibreria Els Colors, de Balsareny, on es va validar la butlleta premiada. La Margarida Noguera, propietària de l'establiment, ens diu: "La Kati i jo estem contentíssimes d'haver donat sort a aquests set treballadors de l'empresa Gates. Fa temps que juguen a la Primitiva i ho fan sempre amb la mateixa combinació."

La Margarita fa quatre anys que té el punt de venda de les loteries de l'Estat a la seva llibreria, i durant aquest temps ha repartit dos premis importants. A banda d'aquest últim, va validar una Bonoloto retribuïda amb 97.600 euros. Noguera afirma que va notar un sensible increment en la venda de loteries en els dies posteriors i espera que amb aquest últim premi passi el mateix.


En Xavi de Manresa, improvisador musical a les places

«Em dic Xavi i sóc de Manresa. Tinc la sort de tenir coneixements musicals, ja que vaig anar al Conservatori de Manresa. Sóc tècnic en informàtica i estic a l'atur. Els estudis d'informàtica em permetrien tenir una feina, però no a Manresa, sinó a Barcelona. El cas és que no em sortiria a compte, perquè per un lloguer de pis a la ciutat em demanen 400 euros i no seria compatible amb el sou.»

Són paraules d'en Xavier, aquest jove que des de fa un temps podem veure gairebé cada dijous tocant la guitarra a la plaça de la Mel de Balsareny. La seva formació musical li permet fer improvisacions musicals al carrer, manifestant la seva «gratitud musical en reconeixement envers un públic agraït». Gràcies, Xavi, i sort!


Musical al Sindicat a favor de La Marató

El grup de Navarcles ‘L'Esplai’ va posar en escena a la sala Sindicat el musical que porta el mateix nom del poble: «Navarcles».  La recaptació de l'espectacle es destinà a La Marató de TV3. Aquesta obra, de posada en escena magnífica i, al mateix temps solidària, està dirigida per Jaume Costa i es situa durant els temps de la Guerra Civil. Després de l'actuació a Balsareny, el grup navarclí va actuar al Teatre Kursaal de Manresa.

Josep Gudayol i Puig



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.